Oserwator pisał(a):ot to mieszkańcy się pobudowali w polu i oczekują nie wiadomo czego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:bz
obcy pisał(a):UG planuje zmianę dwóch uchwał śmieciowych.
W pierwszej będzie obniżona stawka dla rodzin wielodzietnych na 5 PLN/os. Cel chwalebny (...)
obcy pisał(a):Teraz będzie cię stać ....
pytanie:
Szanowna Wójt,
Nowa ustawa "śmieciowa" nie przewiduje uzyskiwania dochodów z wywozu śmieci przez gminę, czy przewiduje ona finansowanie ulg dla jednych mieszkańców przez innych mieszkańców? Jeśli tak - na jakiej podstawie? Czy konsultowała Pani chęć finansowania wywozu śmieci rodzin wielodzietnych przez tych, którzy za wywóz śmieci płacą 100% stawki?
Pozdrawiam,
Tadeusz Rozwadowski
odpowiedź:
zwiń
Szanowny Panie
Informuję, że art 6k ust. 4 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U z 2012 r. poz. 391, z późn. zm.) daje prawo samorządom do wprowadzenia zwolnień przedmiotowych -Rada gminy określając warunki opłat zgodnie z metodą, o której mowa w art. 6j ust.1 i 2, może różnicować stawki opłat, wprowadzać zwolnienia przedmiotowe, ustanawiać dopłaty dla właścicieli nieruchomości, o których mowa w art. 6c ust. 1, spełniających ustalone przez nią kryteria lub określić szczegółowo zasady ustalania tych opłat.
Z wyrazami szacunku:
Wójt Anna Bętkowska
(odpowiedź przygotowała Specjalista Joanna Iwańska Referat Nieruchomości, Rolnictwa i Ochrony Środowiska tel. 22-789-01-20 w 216)
Mataj pisał(a):
Świetnie, zatem dowiedzieliśmy się, że ustawa pozwala na takie działanie. Ekstra. To już wiedzieliśmy. Niestety na drugie pytanie - czy ktokolwiek z tymi, którzy płacą 100% stawki konsultował czy mają oni chęć finansować wywóz śmieci tym, którzy będą płacić mniej, pozostało bez odpowiedzi. Miejmy nadzieję, że dowiemy się tego w następnym odcinku.
Mataj pisał(a):Nadmienię, że na tej samej sesji faktycznie przyjęto uchwałę, która zmienia częstotliwość opłat na miesięczny. Póki co nie dostałem żadnego pisma z urzędu, więc nie zamierzam wpłacać składek w inny sposób niż ten, o którym zostałem poinformowany. Jakby coś, to UG ma do mnie telefon, maila - może mnie o tej zmianie poinformować.
obcy pisał(a):Nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania.
Edziu pisał(a):A czy bycie chłopem pańszczyźnianym to coś złego?
Z perspektywy początku XXI w. myślę, że znaczna część ludzi chętnie zamieniłaby swa egzystencję na egzystencję chłopa pańszczyźnianego...
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!