obcy pisał(a):Od listopada 2011 roku wójt regularnie zapewniła:
Przez prawie 1,5 roku nie było żadnej informacji o działaniach.O wszystkich podjętych przez Gminę działaniach w tej sprawie będziemy informować na naszej stronie.
passim pisał(a):
Wczoraj ogłoszono na wiazowna.pl, że wczoraj zbierano gabaryty w kilku miejscowościach. Czytam ogłoszenie dziś i myślę, że na wczoraj nie zdążę wyciągnąć mojego "gabarytu", na dziś też bo nie ma mnie w domu ;)
obcy pisał(a):
Więc mamy istotny wpływ, tylko malkontenci o tym nie wiedzą.
czarna pisał(a):Proponuję od dzisiaj tylko ICH chwalić (tak w ramach promocji świątecznej)
Edziu pisał(a):Rozumiem, że jest jakaś uchwała RG...
passim pisał(a):
Mataj pisał(a):Czyli ocena zasadności uwag mieszkańców to zwykłe "widzimisię" wójt?
Niestety. Wyniki konsultacji nie muszą być brane pod uwagę, a nawet upubliczniane. Klepnęła to poprzednia Rada i chyba do tej pory nic się nie zmieniło.
§9
1. Postanawiając o przeprowadzeniu konsultacji organ gminy podaje do wiadomości publicznej w
szczególności:
[...]
e) sposób oraz tryb podsumowania zgłoszonych opinii, uwag i propozycji.
§ 10
1. Organ gminy rozpatruje opinie, uwagi i propozycje zgłoszone w toku konsultacji oraz poddaje je
analizie.
2. Organ gminy podaje do wiadomości publicznej wynik konsultacji przez ogłoszenie jego treści na
tablicy ogłoszeń Urzędu Gminy, właściwych jednostek pomocniczych gminy oraz na stronie internetowej Gminy Wiązowna.
Zmniejszono o połowę przewidywaną kwotę wydatków z tytułu gospodarki odpadami w nowym systemie, ponieważ, zdaniem radnych, pierwotnie zaproponowane stawki za odbiór odpadów, jakie mieliby płacić mieszkańcy są przeszacowane. 15 grudnia radni wzięli udział w szkoleniu prowadzonym przez pracownika Ministerstwa Środowiska, zajmującego się wprowadzaniem nowej ustawy, podczas którego próbowali rozwiewać niejasności oraz szukać rozwiązania jak najlepszego dla mieszkańców i gminy.
Yenza pisał(a):Czytam , czytam i dalej nie wiem.... za co i ile będę musiała płacić,
Edziu pisał(a):Nowy system jest w tym sensie chory, że premiuje tych którzy produkują jak najwięcej śmieci bo im więcej produkujesz to tym mniej płacisz.
obcy pisał(a):
Edziu pisał(a):Nowy system jest w tym sensie chory, że premiuje tych którzy produkują jak najwięcej śmieci bo im więcej produkujesz to tym mniej płacisz.
Jak to?
obcy pisał(a):
Właściciel nieruchomości na której mieszkasz płaci 9 PLN miesięcznie za każdą osobę, która rzeczywiście na jego nieruchomość mieszka. Ta opłata jest za gospodarowanie wszystkimi odpadami komunalnymi powstającymi na tej nieruchomości. Również takimi, których nie można wrzucić do zwykłych śmieci, jak butelki po chemikaliach, olejach itp.
Stawka obowiązuje pod warunkiem, że RG ją przegłosuje, a mieszkańcy na Twojej nieruchomości segregują. Jeśli nie, to trzeba płacić 22 PLN.
Osobno płacisz za szambo lub kanalizację.
Edziu pisał(a):Niedobór z opłat śmieciowych będzie musiał być zrównoważonych innymi dochodami własnymi gminy.
Nemo pisał(a):Zmiana regulaminu wynika jedynie z uwag wojewody nt powtórzeń zapisów ustawowych w uchwale rady. Może to i słuszne, ale spowoduje, że mieszkańcy będą musieli szukać wiedzy szczegółowej w ustawach.
obcy pisał(a):Gmina mogłaby też przeprowadzić szeroką akcję informacyjną, jak wiele razy obiecano.
Nemo pisał(a):
obcy pisał(a):Gmina mogłaby też przeprowadzić szeroką akcję informacyjną, jak wiele razy obiecano.
I zapewne przeprowadzi. Do 1 lipca jest jeszcze trochę czasu...
Edziu pisał(a):do czegoś "żółtego" (worka? pojemnika?) wkładamy: PET, ABS, HDPE, LDPE... Litości! Ja mam niestety wyższe wykształcenie i do tego niestety humanistyczne (czego szczerze żałuję) i te akronimy (prócz PET) nie mówią mi nic. Nawet przy pomocy mej pierwszej żony ( też niestety wykształcenie wyższe - ekonomiczne) nie będę w stanie, "szkiełkiem i okiem" odróżnić HDPE od LDPE... Pozostanie biegać z każdym śmieciem po sąsiadach i pytać. Na szczęście większość sąsiadów to inżynierowie wiec może im łatwiej będzie stwierdzić z czym mamy do czynienia.
3) Co będzie jak do tego czegoś "żółtego" wrzucę coś co nie jest ani PET, ani ABS, ani HDPE ani LDPE? Ano zgodnie z art. 9f ustawy "podmiot odbierający przyjmie ode mnie odpad jako odpad zmieszany i powiadomi o tym gminę'. No a Gmina wymierzy mi wyższą opłatę .
Myślę że martwimy się bez powodu. Ulotka jest tylko (des-)informacyjna, wiążące są uchwały gminy,
Edziu pisał(a):
Skutek będzie taki, że przeciętny zjadacz chleba powie: " ...ę to! Nie wiadomo o co tu chodzi! Będę śmieci wyrzucał po staremu - do lasu albo rowu. Przynajmniej nikt nie obciąży mnie "karą" za odpady zmieszane."
Mataj pisał(a):Tia... publikacja 6.03.2013 a pierwsze spotkanie było 2.03.2013.
Nemo - uważasz, że to ok? W końcu do 1. lipca jeszcze dużo czasu...
Pomijam fakt, że strona wiazowna.doc.pl to w zasadzie nie wiadomo co, a informacji o spotkaniach na stronie Urzędu Gminy brak.
Szkoda.
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!