pytanie:
Szanowna Pani Wójt.
Od stycznia 2012 r. wchodzi w życie ustawa o utrzymaniu porządku i czystości w gminie – tzw. „śmieciowa”. W związku z tym mam pytanie: jak zostanie zorganizowany system zbierania odpadów komunalnych w gminie, jakie opłaty (podatek śmieciowy) przewidywane są za odbiór odpadów i od kiedy zacznie obowiązywać nowy system?
Maciej
odpowiedź:
A może jakaś kombinacja tych sposobów? I tak nie stworzymy systemu "sprawiedliwego" (cokolwiek to znaczy). Skatalogujmy cele, które chcemy osiągnąć i z pewnością da się opracować funkcję czyniącą im zadość - np., jakkolwiek absurdalnie to wygląda, jeśli zależy nam na meldunkach (podatki) niech liczba zameldowanych osób wpływa na ZMNIEJSZENIE podatku śmieciowego liczonego od komina lub powierzchni np. wg takiego schematu (do konkretnych liczb nie należy przywiązywać dużej wagi - to tylko ilustracja): 10 PLN/os + 1 PLN/m2 ponadnormatywnej powierzchni, tj. powierzchni użytkowej pomniejszonej o 20m2 na każdą zameldowaną osobę (w ten sposób każda dodatkowa zameldowana osoba jednocześnie zwiększa opłatę o 10 PLN ale i zmniejsza o 20 PLN czyli bilans korzystny dla płacącego podatek). Wiem, że wygląda to dziwacznie i jest skomplikowane, ale w życie wplotłem politykę (zachęta do meldowania)...
Jestem zwolennikiem prostych podatków, więc "podymny" najbardziej mnie przekonuje. Byle nie opłacało się przeciągać budowy w nieskończoność (są metody).
Zgadzam się, że pomysł Witka z meldunkami ciekawy, tylko co zrobić z rodzinami, które nie mają powierzchni ponadnormatywnej?
Budynek w fazie budowy generuje znacznie więcej odpadów niż odebrany. Podatek „podymny” powinien być naliczany od wydania warunków zabudowy (tu można by naliczać od powierzchni) i zmieniany np. na „pogłowny” z % upustem dla dzieci (podobnie jak w systemie opłat przedszkolnych – dla rodzeństwa zniżki). Przy czym meldunek powinien być opłacalny.
Działki letniskowe nie są marginalnym problemem na południu gminy. Jest ich jeszcze sporo, choć stopniowo zmieniają się w całoroczne.
Mój pomysł to jedynie szkic kierunku ew. poszukiwań formuły. Najpierw trzeba zebrać wszystkie cele do osiągnięcia, ograniczenia itp. Potem może z tego wyjdzie formuła, np. aby nie wprowadzić podatku "emerytalnego" można przyjąć dodatkowo przedziały wiekowe.
Co do unikania odbioru domu i ponadnormatywnego generowania śmieci podczas budowy, ale bez obciążania nieruchomości niezabudowanych - jakimś rozwiązaniem byłoby wprowadzenie podatku śmieciowego od wydanego pozwolenia na budowę. Trochę na wzór prądu "budowlanego" - jest droższy więc wszystkim się opłaca możliwie szybko przejść na "normalny" czyli szybko zakończyć budowę.
Co do domków (prawdziwie) letniskowych, to nie wiem jak "ugryźć" ten problem. Domki letniskowe są używane okresowo i raczej wyłącznie w "sezonie". Podpisanie stałej umowy na wywóz śmieci (teraz i w przypadku podatku) jest kłopotliwe i to nie tylko ze względu na koszty (chyba należy uwzględnić współczynnik zmniejszający), ale także organizacyjnie - trudno zagwarantować, że np. w każdy parzysty wtorek miesiąca będą śmieci do odbioru. Wydaje się, że w tym przypadku bardziej odpowiednie uregulowanie polegałoby na samodzielnym zwożeniu śmieci do punktów odbioru (spotkałem takie rozwiązania nie tylko w Polsce).
A co do problemu śmieci w lasach np. w Szwajcarii - to nie ma związku z Ustawą. W naszych lasach, przy istniejących regulacjach,
też by było dobrze
gdyby mechanizmy kontrolne działały jak należy. Przypuszczam, że Ustawa ma spowodować, że kontrola nie będzie potrzebna (przynajmniej nie w takim zakresie jak obecnie) do zapewnienia porządku.
v460 pisał(a):co ma piernik do wiatraka
Mataj pisał(a):ROTFLMAO!
Jak pozbywa się pan/pani odpadów zielonych: spalam - przecież to jest niezgodne z prawem obowiązującym na terenie gminy Wiązowna!
v460 pisał(a):Obcy ma racje, bo On zawsze ma racje! Obcy nie podchodzi do takich rzeczy emocjonalnie a racjonalnie, dlatego tez zawsze racje miec bedzie!
v460 pisał(a):tak wiec nie wiem jaki jest 4 sposob, z ktorego gmina zrezygnowala? Mozecie mnie oswiecic?
A moze wszyscy powinni placic po rowno?
Mataj pisał(a):Na marginesie - jak mam się wypowiadać odnośnie ściągalności (miesięczna, kwartalna, półroczna, roczna) jeśli nie mam pojęcia o jakiego rzędu sumach w ogóle dyskutujemy?! :|
obcy pisał(a):rozmowa z burmistrzem Pszczyny, gdzie już od trzech lat obowiązuje podatek śmieciowy. Wylicza, że podatek na głowę mieszkańca w jego 50-tysięcznej gminie powinien wynosić 10 PLN, kiedy system musi się bilansować (a tak jest napisane w ustawie). W naszej małej gminie z rozproszoną zabudową byłoby to pewnie więcej.
obcy pisał(a):
To już sam podałeś czwarty sposób: naliczanie po równo za gospodarstwo domowe.
obcy pisał(a):
Mataj pisał(a):Na marginesie - jak mam się wypowiadać odnośnie ściągalności (miesięczna, kwartalna, półroczna, roczna) jeśli nie mam pojęcia o jakiego rzędu sumach w ogóle dyskutujemy?! :|
Też już było:
obcy pisał(a):rozmowa z burmistrzem Pszczyny, gdzie już od trzech lat obowiązuje podatek śmieciowy. Wylicza, że podatek na głowę mieszkańca w jego 50-tysięcznej gminie powinien wynosić 10 PLN, kiedy system musi się bilansować (a tak jest napisane w ustawie). W naszej małej gminie z rozproszoną zabudową byłoby to pewnie więcej.
http://forum.wiazowna.net/discussion/comment/1286#Comment_1286
http://samorzad.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_samorzad.pap.pl&_PageID=2&s=depesza&dz=szablon.depesza&dep=102755&data=&_CheckSum=-562275960
obcy pisał(a):
Mataj pisał(a):ROTFLMAO!
Jak pozbywa się pan/pani odpadów zielonych: spalam - przecież to jest niezgodne z prawem obowiązującym na terenie gminy Wiązowna!
Do końca roku rada musi uchwalić nowy regulamin. Jeśli większość spala, a gmina ma ani środków ani determinacji z tym walczyć, to może lepiej dopuszczać spalanie?
v460 pisał(a):Obcy - ja cie zdenerwowalem?
v460 pisał(a):Ale jeszcze lepiej np. 20pln od domu i 5pln od mieszkanca. Czyli 2 osoby mieszkaja - 30pln, 1 osoba - 25pln, 4 osoby - 40 pln. Proste, chyba sprawiedliwe i ciezko oszukiwac, bo nawet jesli sie oszuka, zysk niewielki.
Mataj pisał(a):Najgorsze jak dla mnie, że tych systemów nie wolno łączyć na zasadzie jakiś wag.
Mataj pisał(a):Swoją drogą nie wiem co UG sam z liśćmi robi, a ciekaw jestem, czy ktoś od nich te liście odbiera ;)
passim pisał(a):Premiowani niższą opłatą mają być ci, którzy segregują odpady.
passim pisał(a):Rada gminy określi niższe stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, jeżeli odpady komunalne są zbierane i odbierane w sposób selektywny.
obcy pisał(a):Czy na każdej śmieciarze jedzie urzędnik, który sprawdza, czy odpady są właściwie segregowane?
obcy pisał(a):Pamiętam taki ciekawy artykuł, że właściwie powinniśmy całkiem inaczej segregować niż obecnie: odpady suche, odpady mokre (kuchenne, zielone) i odpady łazienkowe.
obcy pisał(a):
Pamiętam taki ciekawy artykuł, że właściwie powinniśmy całkiem inaczej segregować niż obecnie: odpady suche, odpady mokre (kuchenne, zielone) i odpady łazienkowe.
Odpady suche sortuje się potem w sortowni i doprowadza recyklingowi. Sortowanie tego w domu, jak my to teraz robimy i tak nie ma sensu, bo kto rozróżnia PP od PE albo PU? Nasze segregewane odpady obecnie też przechodzą przez sortownie.
passim pisał(a):1 stycznia 2013 gminy mają rozpocząć akcję informacyjno-edukacyjną. Nie mogę się doczekać :D
v460 pisał(a):A propos - "rodzin wielodzietnych": opcja podymna premiowalaby gospodarstwa z wieksza liczba dzieci, co w sytuacji niskiej dzietnosci i starzenia sie spoleczenstwa, nie jest chyba bez znaczenia?
Mataj pisał(a):Oczekujesz, że odpowiem Ci na te pytania? :>
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!