Witam.
Własnie gmina stwierdziła brak potrzeby przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko dla tej farmy wiatrowej http://bip.wiazowna.pl/public/get_file_contents.php?id=195000
Termin do odwołań upływa 10.10.2011r.
A przecież znane są już opracowania naukowe mówiące o negatywnym wpływie infradźwięków wytwarzanych przez takie elektrownie na zdrowie ludzi. Stwierdzono negatywny wpływ w promieniu nawet do 10km od takiej elektrowni. W niektórych krajach obowiązuja juz przepisy zabraniające lokalizacji wiatraków w odległości mniejszej niż 2km od najbliższych zabudowań. Jest to odległość, w której wpływ na zdrowie ludzi może być znaczny. W internecie można znaleźć sporo informacji na ten temat.
No powiem szczerze, gdyby mi kilkadziesiat metrów przed domem wywalili taki mega wiatrak na 30m (okolo 10 pietrowy blok ma taka wysokosc!)... nie bylbym zadowolony. Jak mowi (ironicznie i sarkastycznie) MPT - bylyby protesty, skargi, zazalenia. Nie po to wyprowadzalem sie z cywilizowanej Warszawy do dzikiej wsi, zeby teraz miec wszelkie mankamenty mieszkania na dzikiej wsi i jeszcze zeby mi dokladano mankamenty zycia miejskiego, przed ktorym chcialem uciec.
Jesli ktos chce sobie zrobic mini wiatrak do zasilenia wlasnego gospodarstwa domowego (wzorem np. Australii... spoko, niech robi!). Ale jesli ktos wpadl na super pomysl, ze zakupi 1ha sasiadujacy z osiedlem domkow jednorodzinnych, postawi na podmoklym terenie dwa wiatraki po 29,9m kazdy i bedzie mial "taki fajny biznesik"... to mi sie jego pomysl nie podoba.
Mi generalnie nic do tego, bo nawet tych wiatrakow nie bede widzial. Ale jesli beda protesty, to ja je chyba moge zrozumiec...
pytanie do mpt: Gdzie w ogłoszeniu jest napisane, że ma to być mały wiatrak obsługujący 1 siedlisko? Od kiedy mały wiatrak umieszczany jest na kilku masztach?. Wójt nie raczyła napisac ile tych masztów ma być i jakiej wysokości i jakiej mocy ale liczba mnoga oznacza więcej niż 1.
Wielu ludzi w Polsce zmaga się z tymi problemami.
http://www.farma-wiatrowa.info/wplyw-elektrowni-wiatrowych.htm
http://www.oddzialywaniawiatrakow.pl/oddzia%C5%82ywaniawiatrak%C3%B3w,menu,72,79.html
Też tak uważam, stąd moja propozycja. Podsunąłem jedynie dokument, który niestety dowodzi, że mieszkańcy zdani są na zasady narzucane przez gminę, nie wiem jak tutaj to wygląda. MPT - orientujesz się może? Czy jest to pierwszy i zarazem doświadczalny przypadek w gminie?MPT pisał(a):a może by tak raz ktoś uprawniony zrobił jak należy i wystąpił jako strona? :)
MPT pisał(a):a co do pytań do Wójta (na stronie gminy) - cóż, jakie pytania, takie odpowiedzi ;)
No i nadal nie wiemy.... (a przynajmniej ja nie wiem...):
pytanie:
OBCY NAPISAŁ: "Szkoda że Wójt nie ma asystenta lub doradcy, który jej podpowiada jak odpowiadać na pytania mieszkańców."
Chłopie, dałeś się poznać jako osoba inteligentna i bardzo skrupulatna, a tak sobie teraz żartujesz. Jesli ktos nie umie odpowiedziec na pytanie w brzmieniu "Proszę o zamieszczenie konkretnej informacji dotyczącej mocy planowanych wiatraków oraz ich wielkości." to zaden doradca nic nie zmieni. Nie myslisz chyba, ze Pani Wojt nie zrozumiala pytania. Zwyczajnie ktos - udzialajacy odpowiedzi w zastepstwie Wojta - takiej informacji nie chcial przekazac.
W zwiazku z czym, drodzy sasiedzi tej dzialki z planowanymi wiatrakami - jesli bedziecie protestowac i beda potrzebni wam ludzie, prosze o informacje. Bardzo chetnie zaprotestuje. Po raz pierwszy w zyciu. Uwazam, ze to co robi sie w tym przypadku z mieszkancami to kpina.
Don_Kichot pisał(a):Protest się toczy. Zbierane są podpisy pod pismem protestacyjnym. Jeżeli chcesz dołączyć lub masz jakieś pomysły, daj znać.
A gdzie?
Szkoda, ze na stronach gminy niczego na ten temat nie znalazlem :(
Jest za to bardzo cenna informacja "Trzy krzyże, trzy miejsca pamieci" a brakuje informacji, ktora dotyczy nas tu i teraz. Oczywiscie z jednej strony, jak pisal Mickiewicz "Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem – Polska jest Polską, a Polak Polakiem"... ale jednak z drugiej, jak trafnie zauwazyl jego imiennik Asnyk "Trzeba z żywymi naprzód iść" (calosc ku refleksji ponizej).
Trzeba z żywymi naprzód iść,
Po życie sięgać nowe,
A nie w uwiędłych laurów liść
Z uporem stroić głowę
Wy nie cofniecie życia fal!
Nic skargi nie pomogą:
Bezsilne gniewy, próżny żal!
Świat pójdzie swoją drogą!
Na zebraniu podobno ma być inwestor od wiatraków - tak poinformował nas sołtys.
Obcy, Mataj - to jest poprostu kpina! Zadalem to pytanie w dobrej wierze, najprosciej jak sie da, najogolniej jak sie da. Staralem sie zmiescic w 600 znakach. W odpowiedzi dostalem - przepraszam - belkot! Co wiecej, dostalem odpowiedz wielokrotnie przekraczajaca 600 znakow, ale tresci tam jest wielokrotnie mniej niz w moich 600 znakach.
Litosci! Czy urzednicy w naszej gminie maja ludzi za motloch, ktory przestanie drazyc temat, bo przestraszy sie pseudo prawniczego belkotu? Nic z tych rzeczy.
Dobre określenie na odpowiedzi na oba pytania w sprwie tych wiatraków, 'pseudo prawniczy bełkot' :)v460 pisał(a):
Litosci! Czy urzednicy w naszej gminie maja ludzi za motloch, ktory przestanie drazyc temat, bo przestraszy sie pseudo prawniczego belkotu? Nic z tych rzeczy.
Zebranie jest dzisiaj - 17.11 o godzinie 18.30 w klubie przy Ochotniczej Straży Pożarnej Malcanów.
Odpowiedź Pani Wójt to nic w porównaniu z tym, co wyczyniają urzędnicy w gminie i jakich udzielają nam odpowiedzi. Mam tutaj na myśli nie tylko treść, ale formę. Odpowiedzi w stylu:"Co panią to obchodzi" są normą. Złożyliśmy prośbę o udostępnienie dokumentów - i nic. Nie jesteśmy traktowani jak strona i nie mamy prawa się z nimi zapoznać - tak twierdzą urzędnicy, chociaż o dostępie do dokumentów są wyraźne info na stronie bip. Ale czego się spodziewać, skoro do tej pory nie mogą między sobą uzgodnić stanowiska, czy protest został złożony po terminie, czy nie.
Przy okazji informacja: Pan Sławomir Marcysiak, właściciel firmy Fideltronic i przewodniczący Sołectwa Malcanów - to jedna i ta sama osoba
Wszęte zostało nowe postępowanie w tej sprawie http://bip.wiazowna.pl/public/get_file_contents.php?id=222194
Chyba urzędnicy uznali że poprzednia decyzja na skutek odwołania zostanie uchylona więc żeby nie tracić czasu wszczęli sobie nowe postępowanie. Teraz wiadomo, że masztów ma być 6 ale nadal nie wiadomo jakiej wysokości i jakiej mocy i o jakiej rozpiętości łopat.
Na marginesie czy nie dziwi nikogo, że jakaś Sp. z o.o. z Suchej Beskidzkiej nagle zapragnęła zasilać jakiś budynek jednorodzinny i budynki gospodarcze w Malcanowie sześcioma elektrowniami wiatrowymi?
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!