Debata między Januszem Budnym a Romanem Zdunikiem
  • Też nie wiem skąd wziąłeś 80%.
    Polecam stary, ale jary: artykuł.
    Z niego wynika, że w 2011 dopłacaliśmy najwięcej, ale z drugiej strony 720 jest najdłuższą linią w aglomeracji warszawskiej (35km) - ludzie, autobus do Rzakty równie dobrze mógłby dojechać z Wiatracznej do Mińska Mazowieckiego.

#Komunikacja #720
    Post edytowany przez Mataj 2014-11-27 09:38:19
  • Corwin pisał(a):

Hehe... poplecznicy Zdunika rejestrują się w przeciągu kilku minut:

kowal - 13:29
    PiotrK - 13.32
    Kamyk - 13:39
    Aguś - 13:40
    mmka - 13:51

Znajomi się ze mnie śmiali, że trafiłem na jakąś czarną listę :)
    To musi być strasznie dziwne, że ludzie chcą się wypowiedzieć w sprawie wyborów na kilka dni przed nimi.
    Zwłaszcza, jeśli nie popierają do końca komitetu JB.
  • Czy ktoś z was był wczoraj na spotkaniu z jednym lub drugim kandydatem?
  • kowal pisał(a):

Corwin pisał(a):

Hehe... poplecznicy Zdunika rejestrują się w przeciągu kilku minut:

kowal - 13:29
    PiotrK - 13.32
    Kamyk - 13:39
    Aguś - 13:40
    mmka - 13:51

Znajomi się ze mnie śmiali, że trafiłem na jakąś czarną listę :)
    To musi być strasznie dziwne, że ludzie chcą się wypowiedzieć w sprawie wyborów na kilka dni przed nimi.

Tia oczywiście, że to nie dziwne - dziwne jest tylko, że w ciągu dwudziestu minut zarejestrowało się pięcioro popleczników Zdunika i każdy z nich zaczął smarować na JB. I nie są to oosoby które

Tylko są to osoby które są przeciwko JB bo są poplecznikami RZ.
  • Byłam.

JB ma wiedzę, nawet nie zdenerwowało go dociskanie "kiedy to?", "kiedy tamto?". Nawet go pochwalili, że mówi jak jest, a nie obiecuje gruszek na wierzbie.

Szkoda, że RZ nie skorzystał z zaproszenia. Wtedy mielibyśmy możliwość porównać, ile warci obydwaj są.
  • Potwierdzam fakt, że p. Zdunik nie skorzystał z zaproszenia JB
    moim zdaniem zabrakło odwagi aby zmierzyć się z p. Januszem Budnym
    można mieć różne poglądy, wizje, ale należy rozmawiać, dyskutować, wspólnie rozwiązywać problemy
    dlatego uważam że najlepszym wyborem dla naszej gminy jest p. Janusz Budny,
    uczestniczyłem w kilku spotkaniach p. Zdunika jak dla mnie to za dużo jadu,
    oby po wyborach nie okazało się że Urząd Gminy będzie w Gliniance.

• Tia oczywiście, że to nie dziwne - dziwne jest tylko, że w ciągu dwudziestu minut zarejestrowało się pięcioro popleczników Zdunika i każdy z nich zaczął smarować na JB.

Przepraszam, ale nie chce mi się tłumaczyć z tego, że zarejestrowałam się o tej a nie o innej godzinie.
    Pozwolę sobie więc powrócić do merytorycznej dyskusji.

Szanowni Państwo czy też może Drodzy Internauci,
    tak, popieram komitet RZ, choć nie ze względu na jego przynależność partyjną, ale ze względu na niego samego.
    I bardzo chciałabym coś sprostować, ponieważ właśnie dlatego, drogi Corwin zarejestrowałam się o którejśtam na tym forum, że to mnie zaniepokoiło.

Komitet JB zrobił sobie dobry PR i wszyscy uwierzyli w to, że RZ został zaproszony na wczorajsze spotkanie w Zakręcie. Otóż podobno wcale nie został (tak, teraz pewnie posypią się gromy na mnie przez wszystkich tych, którzuy już uwierzyli Budnemu).

Zdunik miał wczoraj swoje spotkanie w Gliniance. Na nie jakoś też nie przyszedł pan Budny i nikt mu z tego powodu nie robi wyrzutów i tworzy poetyckich komentarzy o "pustych krzesłach". Czy naprawdę pan Budny liczył, że Zdunik przyjdzie na jego spotkanie mając jednocześnie w innym miejscu swoje?

Skandal, Zdunik nie ma umiejętności bilokacji.

Każdy poszedł na swoje spotkanie i kropka. nie widzę tu powodów do afery i wyrzutów.
    A debata zaplanowana jest na dzisiaj.
    Sypcie gromami jak na dzisiejszą debatę nie przyjdzie którys z kandydatów.
    Post edytowany przez Aguś 2014-11-27 15:34:32
  • Urząd Gminy kiedyś już był w Gliniance .....ale było to dawno temu.
  • Skandalem to nie jest to że p. Zdunik nie ma umiejętności bilokacji, a raczej lokalizacji. Sam o tym wielokrotnie wspominał na swoich spotkaniach wyborczych i tyczyło to miejscowości Wiązowna ul Chabrowa. Być może ten sam problem dotyczy ul Szkolnej w miejscowości Zakręt. Więc bezpieczniej zostać u siebie w Gliniance.
  • Jeżeli p. Zdunik nie chce uczestniczyć w debacie ok ma takie prawo lecz takie zachowanie
    wróży, że jak zostanie Wójtem będzie dzielił a nie łączył chyba nie o to chodzi
    Wiązowna potrzebuje zmian na lepsze i dlatego popieram p. Janusza Budnego, który ma poparcie 9 radnych, a jego program
    jest najbardziej realny.
  • Harcownicy wyszli z okopów... Jak miło.
  • Aguś piszesz nieprawdę , że Komitet JB zrobił sobie dobry PR i wszyscy uwierzyli w to, że RZ został zaproszony na wczorajsze spotkanie w Zakręcie. Otóż podobno wcale nie został (tak, teraz pewnie posypią się gromy na mnie przez wszystkich tych, którzuy już uwierzyli Budnemu).
    Jak nie masz na ten temat dokładnej wiedzy to nie pisz głupot !!!!
  • Został zaproszony, przy świadkach w Starostwie.
    A że tak potraktował Zakręt....to jego sprawa.
  • Bardzo dziękujemy Kontrkandydatowi, jego sztabowi, Mieszkańcom za udział w debacie, a prowadzącym za sprawny przebieg wydarzenia.

Bez względu na Państwa decyzje odnośnie do poparcia któregoś z kandydatów, prosimy o udział w głosowaniu w dniu 30 listopada. Przyszłość gminy zależy od każdego z nas!

Pozdrawiamy,
    KWW Janusz Budny
  • Szkoda że pan Budny nie odpowiedział na żadne pytanie wprost , w kólko opowiadał że jest managerem i na wszystkim się zna . Proponuję trochę pokory bo wynajęcie agencjii PR to nie wszystko !!!!!!
  • A swoją drogą to jestem ciekaw skąd pochodzi kasa na całą kampanię pana Budnego
    1. Agencja PR
    2. Plakaty
    3.Bilbordy
    4. Radio
    5.Telewizja
    To wszystko kosztuje !!!!!!!!!!
  • Za to P.Zdunik miał bardzo wiele do powiedzenia: "Moja szkoła, moi rodzice, moje dzieci, moje witraże, w mojej szkole..." A w urzędzie to się fachowców zatrudni a ja tylko wizje będę realizował, tzn. się działał (bez planowania koniecznie!) bo przecie się na tym nie znam (bo nie muszę!).
    Zdziwiło mnie za to to, że pojechał po AB. To, że tak powiem przed 30 listopada to duża odwaga cywilna była ;)
  • Powiem tak , według mnie nie ma dobrego kandydata na wójta a trzeba niestety wybrać miedzy sympatykiem a nie członkiem PiSu a" nie sympatykiem a członkiem PO " cudzysłów jak najbardziej uzasadniony
  • I nie wiem co lepsze ? Wizioner z fachowcami czy lawirant z amatorami ?
  • Dla mnie to on może i od samego Wolanda pochodzić oby tylko nie było jak jest albo gorzej...
  • Też bym tak chciał tylko wybór jakby słaby :(
  • Lepiej to raczej nie będzie , oby gorzej nie było . Szkoda że nie wylosowano pytania kogo będą mieli na zastępców
    To wiele by wyjaśniło
  • Dziwne, że losowali pytania adekwatne do danego kandydata. Magia jakaś, cuda, święta idą! :)
  • Zdecydowanie zabraklo pytan z sali od obiektywnych uczestników chcących się czegoś dowiedzieć, bo klakierów było strasznie dużo
  • Każdy miał szansę kartkę wrzucić, a nawet 10... Może ludzie nie chcą pytać bo już dawno zdecydowali...
  • tomazzino powiedz szczerze co byś zmienił, poprawił jakbyś kandydował na Wójta masz lepsze pomysły?
  • To straszne - nie ma wyboru... Biedna ta nasza gmina.
  • Klakierowych pytań było za dużo no po za tym o kwiatach i trawie ;)
  • Gdybyś miał hurtownię takowych też byś takie zadał ;)
  • W dniu dzisiejszym uczestniczyłem w debacie JB kontra RZ u Mikulskich.

1. Chciałbym podziękować organizatorom za profesjonalnie poprowadzoną debatę,
    a kandydatom za prezentacje, mieszkańcom za liczną obecność.
    Szkoda, że takiej debaty nie było przed pierwszą turą.
    2. Wg mnie lepiej zaprezentował się i lepszym kandydatem jest Janusz Budny.
    3. Jako sąsiad, znajomy, apeluję o udział w wyborach -brak udziału w wyborach
    będzie miało wpływ na ich wynik.
    4 . W kuluarach podobno p. RZ oświadczył,
    że bez względu na wynik składa w poniedziałek rezygnację z funkcji dyrektora
    - moim zdaniem byłaby to wielka strata

4. Dla mnie to na razie koniec kampanii (zabrakło trochę głosów) w tej kadencji.
    Dziękuję wszystkim za poparcie i wsparcie,
    tym co poświęcili swój czas na rozmowy, dyskusje,
    kontrkandydatkom za życzliwość na spotkaniach wyborczych.
    Dziękuję również Januszowi Budnemu oraz jego sztabowi,
    wybranym radnym, oraz tym co się do rady nie dostali.
    Dziękuję Wam forumowiczom, dzięki którym to forum istnieje- za dyskusje wyborcze.

Przepraszam @admin za wiele wątków, ale nie jestem na forum stałym bywalcem.

PS. Mam nadzieję, że wyborcze rozkłady jazdy i wykaz telefonów przydadzą się
    mieszkańcom Wiązowny.

Pozdrawiam Dariusz Nowacki
  • Max w tej gminie należy zmienić wszystko :( Przedewszystkim trzeba otworzyć urząd dla mieszkańców i trochę ich posłuchać . Każda miejscowość ma swoje problemy , nie znam ich i myślę że żaden z kandydatów ich nie zna i poznać nie będzie chciał :( . Ja miałem taki przypadek za wójtowania Jędrzejczyka . Budowali przed moim domem drogę , ubijali podkład w strugach lejącego deszczu , interweniowałem w gminie i co usłyszałem ? Żebym się cieszył że będę miał asfalt a jak mi się nie podoba to sprawdzą czy mam płot dobrze wytyczony !!!!!!!!!
    Post edytowany przez tomazzino 2014-11-27 22:11:55
  • Najbardziej irytuje mnie fakt że do drugiej tury wyborów dostało sie dwóch z czterech kandydatów którzy od samego początku stali w rozkroku miedzy urzędem wójta a posadą radnego powiatu !!!!!!!! ( kandydowali do dwóch urzędów jednocześnie )
    Post edytowany przez tomazzino 2014-11-27 22:15:41
  • Tu też mogłeś kandydować!!!
  • Tomazzino powiedz obiektywnie bo byłeś na debacie, kto ma lepszą wizję na zmianę Wiązowny?

• Zdaję sobie z tego sprawę ale to pokazuje że nie ważna jest gmina tylko posadka a to już jest smutne i nie rokuje na przyszłość :(
  • Nie ukrywam że trzeba wybrać mniejsze zło !!!!!!! I skłaniam się ku panu Zdunikowi który na pytania odpowiadał konkretnie i nie lawirował. Padło pytanie o słynne centrum kultury i powiedział że był przeciwny budowie uzasadniając swój pogląd całkiem sensownie, natomias pan Budny nie odpowiedział na żadne pytanie wprost tylko lawirował nie przyznając się przy okazjii do niczego , o błyskawicznie podpisanej decyzjii budowie sortowni śmieci
    nie wspomnę
    Post edytowany przez tomazzino 2014-11-27 22:25:30
  • Niekoniecznie. Tak robi wielu w tym kraju. I wielu z pobudek czysto moralnych - jak nie zdziałam osobiście w gminie to może przynajmniej zrobię coś dla gminy w powiecie...
  • Po za wszystkim
    komitet pana Budnego ma 8 na 15 radnych więc jak zostanie wójtem może zrobić wszystko nie zawsze ze zdrowym rozsądkiem
  • czarna
    z całym szacunkiem ale w to nie wierzę
  • a wracając do zdrowego rozsądku to nie dość że jestem zwolennikiem to na dodatek członkiem tej partii ;)
  • Nie napisałam, że konkretnie ci dwaj startowali z pobudek czysto moralnych bo tego nie wiem. Ale tak się zdarza, osobiście znam takie osoby z innych województw.
  • Szkoda że nie startowali na wójta naszej gminy
  • Tu powinien być wójtem ktoś kto jest z poza układu . Przykro to pisać ale niestety to jest prawda , ale na to już za póżno niestety !!!!!!!!!
  • Debata, która się odbyła pokazała sporą różnicę między kandydatami
    dlaczego bo p. Zdunik bazował na szkole w Gliniance i jej osiągnięciach, które są świetne i nikt tego nie podważy
    lecz do kierowania Urzędem Gminy jest potrzebne doświadczenie i pasja społecznika, a takie cechy posiada p. Janusz Budny
    Uważnie słuchałem odpowiedzi kandydatów na debacie i nie uważam, aby p. JB lawirował
    mówił konkretnie i rzeczowo nie obiecuje czegoś co jest a wykonalne w przeciwieństwie do kontrkandydata

• Byłem na tej debacie i... przyznam się bez bicia, że miałem spore wątpliwości. Staram się być obiektywny (pewnie nie jestem), oceniam kandydatów po debacie, to może być mylne, ale jest to niestety jedyna okazja, jaką miałem, aby poznać obu kandydatów.

Kilka wniosków z debaty:
    1. Odszczekuję moje słowa pod adresem organizatorów - przepraszam i dziękuję za debatę.
    2. Zdunik jest świetnym kandydatem..... na dyrektora gimnazjum. Niestety, nie przekonał mnie do siebie. MIMO, że po tym co mówił wnioskuję, że jest świetnym nauczycielem, dyrektorem szkoły, a przede wszystkim.... pedagogiem.
    3. Braki w wiedzy samorządowej nie jest usprawiedliwieniem dla kandydata na wójta. Wójt nie musi wszystkiego robić, takiej wójt właśnie podziękowaliśmy. Jednak brak wiedzy o samorządzie jest dyskwalifikujący. "Pan Zdunik się douczy" - świetnie, jak długo? Rok dwa? Jak długo jeszcze mamy stać w miejscu, bo kandydat "się douczy"?
    Pytanie o procedury:
    - Nie wiem. Douczę się.
    O pozyskiwanie środków:
    - Nie wiem. Douczę się.
    O komunikację:
    - Podaje błędną kwotę dopłacaną przez gminę.
    4. Zdunik jest racjonalistą, mówił mądrze, rozważnie, ale niestety nie przekonał mnie, aby był lepszym kandydatem. Brakuje mu nie tylko wiedzy samorządowej, ale i wiedzy o gminie, jej potrzebach. Jeśli ktoś o komunikacji mówi, że "jest ważna bo jego córka studiuje" i w zasadzie nie ma żadnego pomysłu, to niestety nie jest dla mnie przekonujący.
    5. Odniosłem wrażenie, że Zdunik świetnie zna okolicę, ale tylko swoją.
    6. Zirytowało mnie wypominanie "brudnej kampanii" przez Budnego - to naprawdę trochę przypomina "Prose Pani! Prose pani! On mnie bije!"
    7. Zirytował mnie również argument "A jak się przeprowadza operację wyrostka?" jako odpowiedź na pytanie o uchwalanie planu zagospodarowania terenu. Kurcze, Panie dyrektorze - nie startuje pan w wyborach na chirurga, ani ordynatora chirurgii. Startuje pan w wyborach na wójta.

Podsumowując:
    Debata bardzo dobra, zabrakło jak dla mnie pytania o zastępców obu kandydatów - szkoda. Zrozumiałem też dlaczego tak dużym poparciem Zdunik cieszy się w Gliniance - jest rozważnym świadomym gościem, który przekonuje siłą spokoju, szczerością. Jednak dla mnie wójt jest kandydatem CAŁEJ gminy, ta osoba powinna mieć chociaż co nieco wiedzy o samorządzie, procedurach, w końcu ma być władzą wykonawczą. W moim przekonaniu nie stać nas na kolejne miesiące, lata przeznaczone na naukę wójta. Po prostu nie mamy, jako gmina, na to czasu.
  • Max
    to co powiesz o inwestycjach , o środkach z unii ( pomijam fakt że programy operacyjne są cztero letnie a u pana Budnego " 2013-2014 " dwuletnie ) gmina nie ma pieniędzy na wkład własny , a plan budowania centrum handlowego w Góraszce to jedna wielka ściema . Przecież te firmy nie płacą podadków w tym kraju a co dopiero w gminie .
  • Uważam podobnie jak Max - starając się ocenić naprawdę obiektywnie. Poszłam tam żeby poznać tych ludzi trochę, dobrze wybrać i myślę, że p. Budny wygrał tą debatę. Starał się pokazać swoje atuty pomocne w tej pracy, nie komentował za bardzo wypowiedzi p. Zdunika. Natomiast p. Zdunik od 1 pytania krytykował wypowiedzi konkurenta, jako jedyny swój atut wskazywał dyrektorowanie i osiągnięcia uczniów z Glinianki. No i ten jego tekst "trzeba zrobić" i już!!!
  • Mataj
    Masz rację tylko nie stać nas na kolejnego wójta który gminę ( mając 8 na 15 radnych ) będzie traktował jak swój folwark . Więc musimy tak naprawdę wybrać między prywatnym folwarkiem a kimś kto jest szczery
  • A może na forum dowiemy się o nazwiska zastępców ? To nam dużo powie
  • Nie, "problem" w tym, że płacą - chociażby ten od nieruchomości - teraz pewnie rolnej, potem zabudowanej...
    Post edytowany przez czarna 2014-11-27 22:52:01