Nikt się nie cieszy , nikt nie rozpacza? - wątek powyborczy
  • Corwin pisał(a):

Chyba naprawdę admin powinien zablokować rejestrację na forum do dnia wyborów. No chyba, że chce mieć najbardziej dynamiczny przyrost użytkowników na forum :) Ciekawe ile nowych postaci zarejestruje się na forum i wypowie w tym temacie do dnia wyborów :D

Rzeczywiście przyrost użytkowników od 18 listopada jest ogromny.
    Ale tutaj każdy ma prawo się wypowiadać. Pod nazwiskiem, pod nickiem, a jeśli ktoś uważa to za stosownie, nawet pod kilkoma nickami. Każdy przeciętny czytelnik i tak się orientuje. Tak jak każdy rozróżnia opinie od agitacji wyborczej.
    Proszę tylko, żeby wypowiedzi były w miarę rzeczowe. Próby odbierania głosu niektórym użytkownikom tylko z powodu, że agitują, albo są uważani za 'sockpuppet'. Poza tym w stosunku do takich użytkowników warto przestrzegać tę samą zasadę jak do trollów: nie karmić.

Chciałbym jeszcze podkreślać, że nie interesuje mnie kto jest kim, a w szczególności z nikim nie rozmawiam na ten temat. Nikt oprócz mnie nie ma dostępu do adresów mailowych i IP.
  • Paweł pisał(a):

Oriana1 pisał(a):

Pan Budny niczego nie zmieni, bo pan Budny - jest starą administracją. :-)

Jeżeli będzie tak skuteczny jak za czasów Jędrzejczaka (ul... Nadrzeczną,...

Ulica Nadrzeczna to jego osiągnięcie? I te hydranty w chodniku? Genialny pomysł.

• Paweł pisał(a):

Pan Budny był bardzo sprawnym sekretarzem gminy, nigdy nie spotkałem się aby nie miał czasu dla petenta. Jest społecznikiem ( straż pożarna, spółki wodne, zasiada w zarządzie klubu sportowego ADVIT Wiązowna). Warto ma niego stawiać. Jeżeli będzie tak skuteczny jak za czasów Jędrzejczaka (ul. Sportowa, Nadrzeczną, Duchnowska, oczyszczalnia ścieków, wychodzenie dotacji 6 mln zł na zaprzepaszczone WCK) to jestem spokojny o rozwój Wiązowny jako całej gminy - ma pomysł co zrobić w Zakręcie i Gliniance. Z racji pracy w Powiecie w randze wice- Starosty ma dobre kontakty w powiecie i innych gminach. Warto dać mu szansę.

Zlituj się @Pawel, po pierwsze był naczelnikiem wydziału, a nie sekretarzem, stanowisko sekretarza wyciął z regulaminu M. Jędrzejczak, żeby móc zwolnić AB, wówczas zwaną AM. Jest społecznikiem, ale nie on jeden w tej gminie jest strażakiem, nawiasem mówiąc był kiedyś w akcjach, czy tylko w prezydiach? Serio pytam, nie wiem, a taka historia "uratował dziecko z płonącego auta" - to by z niego jeszcze uczyniła bohatera w tej kampanii. Spółki wodne powstają z inicjatywy mieszkańców i przy udziale gminy (finansowym), sukces ma wielu ojców i o prawa rodzicielskie (bo w tym wypadku nie o ojcowskie) spółek upominają się JB i AB. Projekty i wnioski o drogi "unijne" zrobione za MJ pisał wydz. inwestycji i zastępca wójta. W tym czasie JB nadzorował budowę ścianek działowych w UG i zamawiał nowe meble, serio, serio! A! I jeszcze przyznawał dotacje klubom sportowym, ze szczególnym uwzględnieniem wspomnianego Advitu, można sobie popatrzeć ile szło na ten klub a ile na inne. Nie umiem tego znaleźć teraz w BIP, ale ta dysproporcja była i jest zawsze. A tymi drogami unijnymi to nie ma się co tak do końca chwalić - jedna droga bez mostu (Duchnowska), inna 3-m. szerokości (ul. Długa w Zakręcie, jadąc 17-ką można skręcić w nią w prawo i się przejechać, tablica "ku czci" stoi, bo się nie udało pozyskać własności od mieszkańców), inna bez zjazdu na 17-kę (Nadrzeczna, bo ten felerny zjazd geodezyjnie jest już Turystyczną) - i to wszystko jako szumny projekt pod nazwą mniej więcej "Odbarczenie dróg krajowych na wypadek konieczności objazdów" W tym kontekście nie wiem, co odbarcza droga-pętelka osiedlowa w Radiówku z kostki, no ale to było za MJ, można popatrzeć kto wówczas był decyzyjny. I osobiście JB niczego nie wydreptywał w sprawie WCK, tym się zajmował wójt z zastępcą, a nie naczelnik wydz. administracji i spraw obywatelskich. No, fakt, miał gabinet obok tamtych panów i witał się z nimi codziennie, ale czy przez dłonie spływają na niego cudze zasługi?
    Kontakty jako wicestarosta miał mizerne w tym, co było najistotniejsze - poprawy stanu dróg, a teraz kontaktów nie będzie miał żadnych, bo inna opcja wzięła władzę.
    Nie wiem, jaki ma pomysł na Gliniankę, słyszałam o budowie oczyszczalni, ale zakładam, że to brzydka plotka konkurencji. Tak dobry człowiek nie mógłby nam tego zafundować. W końcu w Gliniance tez mieszkają strażacy...
    Post edytowany przez [Deleted User] 2014-11-19 22:27:25
  • Słowa, słowa, słowa i ta nasza chęć dokopania innym. Znam JB od kilkunastu lat i wydaje mi się, że to może być właściwy człowiek na właściwym miejscu (nie widzę lepszego kandydata). Co do terminologii to sekretarz czy naczelnik to "jeden diabeł" - a jak widzimy MJ słusznie pozbył się AB. Wolę drogi i hydranty niż dukty z XVIII wieku. Malkontenci zawsze się znajdą. Bądźmy obiektywni. Może w końcu nie będę się wstydził tego że mieszkam w Wiązownie - najgorsze drogi, brak WCK (wstyd na całą Polskę), brak chodników czy przyzwoitej hali sportowej.
  • Jeszcze co do klubu ADVIT - wyraźnie stwierdzam, że gdyby nie JBUDNY klubu już by nie było!!!! Tylko on ciągnął aby znaleźć osobę po św pamięci Marku - nikt nie chciał działać społecznie, ale JB znalazł czas, chęci aby wyszukać osoby do nowego zarządu.
  • Paweł pisał(a):

Słowa, słowa, słowa i ta nasza chęć dokopania innym. Wolę drogi i hydranty niż dukty z XVIII wieku.

Ok. pasuje! Zapraszam cię na wódkę do Akwarium. (nie wiem, podają tam wódkę?) ja stawiam. A później przespacerujemy się do Wiązowny tą ulicą z XXI wieku. Jak zostawisz jaja na hydrancie wystającym z chodnika i dalej będziesz sławił "budowniczego" to ja sam na niego zagłosuje!

Przecież ta droga to "Alternatywy 4"
    Taka ma być reszta gminy?
    To tyle w temacie wybitnych osiągnięć drogowych czy jest jeszcze coś wybitnego?
  • @Pawel Tobie się marzy przyzwoita hala sportowa, a nam zasypanie grobli na drodze, ot różnica potrzeb. Ale nie martw się, bardzo przyzwoita hala sportowa ma być... w Malcanowie.
    Kopiesz w gałę z JB? ;) jeśli jesteś związany z Advitem, to wiesz, że śp. Marek został prezesem, bo prezes JB został naczelnikiem i nie mógł być dłużej. A Marek, jak i jego zastępca to oczywiście b. porządni ludzie, pracowici, szacunek ogromny. Ale kto miał realny wpływ na kierunek działania klubu? I skąd idzie najwięcej kasy, że inne kluby zębami zgrzytają na tę niesprawiedliwość?
    Słowa, słowa - jeśli w którymś punkcie mijam się z prawdą, to mi to wskaż i udowodnij, bardzo proszę. Jestem w stanie się obronić.
  • Zębami zgrzytają? Aby tak pisać należy porozmawiać z KS GLINIANKA (brak grup dziecięcych - 0; drużyna Oldboyów brak - 0, boisko- stan bez komentarza, szatnie, WC - prosze jechać i sprawdzić, a pozniej pisać). W Advicie - w sumie 5 grup dziecięcych w sumie OK. 80 dzieciaków od 6 lat, Oldboy'e - OK 25 chłopa, drużyna seniorów OK 25/30 chłopaków). Jak nie masz emes takich informacji to nie pisz "powalających" i nierzetelnych info. Marek był jedynym który podjął się funkcji prezesa, a Janusz B. faktycznie mu p
  • Pomagał (przypadkowo wcisnąłem "wyślij" :-* ). Mam nadzieje ze średnio inteligentny wyborca zrozumie, że inne nakłady/budżet jest dla rodziny 4 osobowej a kompletnie inne rodziny 30 osobowej - tak, tak w innych klubach gra OK 20/25 zawodnikow - a w ADVICIE 120/130. Sam przyznasz, że jest różnica.
  • emes pisał(a):

@Pawel Tobie się marzy przyzwoita hala sportowa, a nam zasypanie grobli na drodze, ot różnica potrzeb. Ale nie martw się, bardzo przyzwoita hala sportowa ma być... w Malcanowie.
    Kopiesz w gałę z JB? ;) jeśli jesteś związany z Advitem, to wiesz, że śp. Marek został prezesem, bo prezes JB został naczelnikiem i nie mógł być dłużej. A Marek, jak i jego zastępca to oczywiście b. porządni ludzie, pracowici, szacunek ogromny. Ale kto miał realny wpływ na kierunek działania klubu? I skąd idzie najwięcej kasy, że inne kluby zębami zgrzytają na tę niesprawiedliwość?
    Słowa, słowa - jeśli w którymś punkcie mijam się z prawdą, to mi to wskaż i udowodnij, bardzo proszę. Jestem w stanie się obronić.

Nie twierdzę, że mijasz sie z prawdą, ale wystarczy jak przejdziesz sie Turystyczną - masz swoje groble, każdy kto korzysta z tej ulicy zamieniłby sie na (fakt, te hydranty to kuriozum) Sportową - znam osoby które pocałowałyby za zamianę w rękę ze 2 razy. Co do Advitu to juz pisałem. Patrzmy na nasze sprawy obiektywnie. Jak jest lepszy kandydat - sam na niego zagłosuję.
    Co do wódeczki - to z chęcią, stawiam kolejkę ze śledzikiem.
  • sarna_lesna pisał(a):

Ewentualnie zachęcam na częstsze wchodzenie na BIP, tam wszystkie oferty pracy są podawane a wyniki ogłaszane, może po tym nie będziesz takich głupot opowiadał!

@sarna_lesna skoro tak jesteś obeznany/a to może opowiesz wszystkim tu zgromadzonym, jak się sprawy mają w konkursie na dyrektora GOK??? Notabene ogłoszonym tuż przed wyborami i AŻ ROK po zwolnieniu poprzedniego dyrektora..., Zdaje się, że po wygranej "nieodpowiedniej osoby", konkurs unieważniono.

• @aga_4 napisała: "Zdaje się, że po wygranej "nieodpowiedniej osoby", konkurs unieważniono".

Jest to nieprawda. Konkurs unieważniono, bo nie było, zdaniem komisji, odpowiedniej osoby na stanowisko dyrektora. I tyle.
  • Otóż to macie wyśmienity przykład na kumoterstwo, kolesiostwo, koterie, patie i antypatie, których nie pozbędziecie się głosując czy to na Zdunika, czy to na Budnego.
    Podtrzymuję mój poprzedni post: lubicie pływać w sosiku i to baaaardzo często nieświeżym....
    @ Nemo - jakieś sprawozdanie z posiedzenia komisji konkursowej jest?
  • @Kudlaty, @Pawel oby wam z tego Akwarium - Hotel Wiktoria nie wyszedł ;) Bo zaraz znów zaczną gadać...

Kurcze czyli jak rozumiem głównym zarzutem @emes do JB jest to, że Advit działa i to dobrze? WTF LOL!

Faktycznie @emes ładnie punktujesz - JB nie był na świeczniku, nie on to wszystko załatwiał, ale to też wytrąca argument, że jest odpowiedzialny za błędy poprzedniej ekipy i zwiększanie zatrudnienia... Tak więc jak idziemy to konsekwentnie.

Wchodzę tu i czytam narzekania, że droga nie dociągnięta do DK17, sam pamiętam jak na to narzekałem, ale bodajże Nemo mi wytłumaczyła, że złożono dofinansowanie na ulicę, a ta - kończy się 20 metrów przed DK17 (o ile dobrze pamiętam dyskusja toczyła się przed poprzednimi wyborami na łamach portalu). Można zrobić, ale GDDKiA mydliła oczy tym, że zaraz z DK17 będzie S17. TEŻ mi się to nie podoba, TEŻ uważam to za absurd, ale też rozumiem jak są rozliczane dotacje i wiem, że takie rzeczy MOGĄ się zdarzyć. Z ulicy korzystałem kilkakrotnie. Teraz zrobiono więcej?! Kurcze jak patrzyłem na podsumowanie tej kadencji to mi witki padły. Mnóstwo inwestycji w tej kadencji to inwestycje rozpoczęte za MJ. Pod względem inwestycyjnym gmina stanęła.
    Polityka kadrowa - zarzucacie, że JB nie poprawi pracy UG bo tu stawiał biurka, a na czyje zlecenie? Rozumiem, że @emes gdyby pracowała w UG to by Rejtaniła przed wójtem i nie pozwoliła biurek wstawiać.

Gadamy sobie tu o JB, a ja nadal nie wiem co zrobił RZ, żeby był wart mojego głosu? Szkołą zarządza? No, świetnie, a ja zarządzam domowym budżetem - startować na prezydenta? Co zrobił jako samorządowiec? Jako Radny powiatowy? Narzeka się na JB, że nic nie zrobił jako radny powiatowy, a RZ?! Jeśli JB krytykujecie za indolencje, to RZ nie wypada lepiej, nie wypada chyba nawet tak samo...

Odnośnie konkursów, tak przy okazji - ktoś mi powie jak to wyglądało z konkursem na Naczelnika WAISO? Widziałem jedynie informację o tym, że wybrano Skolasińską, ale nie widziałem ani ogłoszenia o konkursie, ani ile osób zgłosiło się poza nią do konkursu. Pytam z ciekawości, bo to i tak teraz bez znaczenia.
    Post edytowany przez Mataj 2014-11-20 09:59:36
  • @Pawel ciężko się rozwijać, gdy się dostaje ułamek tego, co omawiany klub. Znam sytuację klubów sportowych b. dobrze. Dobrze powiedziane JB POMAGAŁ Advitovi, zawsze i nie mam pretensji, że klub Advit jest i będzie mu wdzięczny. I nie mam pretensji, że ktoś, kto ma możliwości (znajomości, układy) załatwia pewne sprawy dla innych. Nie podoba mi się tylko, jak zamiast przyznać, w jaki sposób udało się to osiągnąć (znajomości, sympatia tego czy tamtego) - mówi, że dokonał to "siłom i godnościom osobistom". Jakoś czytając nawet na forum (kto nie zna JB) opinię o jego charyzmatycznej osobowości, ciężko uwierzyć, że pójdzie do innej instytucji, w której nikogo nie zna i uzyska samą argumentacją i wrodzonym wdziękiem - miliony dotacji dla naszej kochanej gminy.
    A jeszcze bardziej mi się nie podoba, jak się sobie przypisuje zasługi swoich pryncypałów, albo kolegów z pracy. Pokaż mi dokument, nawet nie umowę, ale notatkę służbową, protokół z negocjacji, z którego by wynikało, że JB. tam był, walczył i "tymi ręcami" wywalczył.
    Można zarzucać RZ, że jego osiągnięcia to nie osiągnięcia na miarę gminy, a tylko wiejskiej szkółki (ja się z tym nie zgadzam, ale tak się próbuje deprecjonować jego umiejętności), ale on się CHWALI SWOIMI osiągnięciami, za które (jako dyrektor) zawsze ponosi osobistą odpowiedzialność, a nie przypisuje sobie cudze zasługi tylko na podstawie tego, że na zdjęciu widać, że stał obok... Przypomina mi się Forest Gump.
  • Mataj pisał(a):

Odnośnie konkursów, tak przy okazji - ktoś mi powie jak to wyglądało z konkursem na Naczelnika WAISO? Widziałem jedynie informację o tym, że wybrano Skolasińską, ale nie widziałem ani ogłoszenia o konkursie, ani ile osób zgłosiło się poza nią do konkursu. Pytam z ciekawości, bo to i tak teraz bez znaczenia.

@ Mataj NIE JEST BEZ ZNACZENIA! Nidy w gminie nie będzie dobrze, jeśli będzie zatrudniało się kogoś kogo się bardziej lubi, a nie kogoś kto jest dobrze wykształcony, ma ugruntowaną wiedzę w danym zakresie, ciągle się dokształca, aby być na bieżąco, a co najważniejsze dobrze wykonuje swoje obowiązki z szacunkiem do ludzi i bez obaw, że go ktoś wrobi. W naszym UG to nierealne (nie tylko w naszym)! Przejdź się i zobacz jak wielu trzęsie portkami i spódnicami, że zostaną zwolnieni po zakończeniu wyborów bo tak, bo nie liczy się wiedza i doświadczenie, tylko królik i rodzina królika.
    @ all ktokolwiek widział ktokolwiek słyszał - ponawiam prośbę o sprawozdanie z posiedzenia komisji ws konkursu na dyrektora GOK (i Skolasińskiej tez może być :)

Post edytowany przez [Deleted User] 2014-11-20 10:13:11
  • @ oj, Nemo rozumiem, że MUSISZ nabrać wody w usta :) - to odnośnie dyr GOK.
    Odnośnie Skolasińskiej podejrzewam, że też.
    Ws dokumentu z linka powyżej to śmiech na sali...
  • Kurcze, ani żadnych dat, ani składu komisji i podpisów jej członków. Jakieś takie nijakie te protokoły...
  • @Mataj niech działa jak najlepiej.
    80 dzieciaków -każdy chyba po dwoje rodziców, może jeszcze i dziadkowie tu mieszkają. Oldboy'e - OK 25 chłopa, niektórzy żonaci, drużyna seniorów OK 25/30 chłopaków) - ... to ile będzie razem wyborców?
    Trzeba pamiętać, że w klubie działają miłośnicy i sympatycy, skupieni wokół jednego celu, jak komuś nie pasuje, to się wypisuje (albo jego wypiszą). Mieszkańcy gminy mają różne cele i potrzeby i nie można się ich z tego "klubu" pozbyć. W tym kontekście szkoła, jako instytucja raczej przymusowa - bardziej przypomina gminę, niż klub sportowy, czy nawet OSP.
  • @ Czarna nie nijakie, tylko spreparowane, ale tak, żeby w granicy prawa się zmieściły...
  • emes - do czego pijesz? Szkoła - kilkaset dzieci, każdy chyba po dwoje rodziców (oby), może jeszcze i dziadkowie to mieszkają - ... to ile będzie razem wyborców? O co ci chodzi? Każdy chyba ma swój rozumek
  • czarna pisał(a):

emes - do czego pijesz? Szkoła - kilkaset dzieci, każdy chyba po dwoje rodziców (oby), może jeszcze i dziadkowie to mieszkają - ... to ile będzie razem wyborców? O co ci chodzi? Każdy chyba ma swój rozumek

Dokładnie to samo chciałem napisać. Argument z czapy.

Nemo pisał(a):

"- Stopczyk! Co Wy tam palicie?
    - Ja? Radomskie, ale jak pan major woli, to Franz ma Camele..."

Wchodzimy na:
    http://bip.wiazowna.pl/public/?script=rejestr.php
    A tam:
    rozstrzygnięcie GOK SKMBT_C22014112009240.pdf plik 2014-11-20 UTWORZENIE

Roztrzygnięcie marzec, mamy listopad, prawie grudzień.

Edit: Cytat poprawiony ;)
    Post edytowany przez Mataj 2014-11-20 10:58:33
  • Zarządzenie wójta ws powołania i trybu pracy komisji do przeprowadzenia konkursu na dyrektora GOK:
    http://bip.wiazowna.pl/public/get_file_contents.php?id=310443.
    Protokołu nie znalazłam.
    Czemu miałabym "nabierać wody w usta"? Że niby coś złego się działo? Nic mi o tym nie wiadomo. Gdy zapytałam o rozstrzygniecie konkursu usłyszałam to, co przytoczyłam w poprzednim komentarzu. To samo powiedziano na sesji.
    Podejrzewam, że więcej gadania byłoby gdyby dyrektor został wyłoniony. :)
    Co do powołania sekretarza... Nie uważałam tego za dobry pomysł, ale wójt jest całkowicie autonomiczny w decyzjach personalnych i robi co chce. A potem za to "płaci".
  • @czarna kilkaset dzieci to w Wiązownie tylko, w Gl. to ok. 130. To, co istotniejsze, to przymus chodzenia, a rodzice nie wszyscy kochają dyrektora tak, jak wszyscy kochają prezesa klubu. Ale niech będzie, że to nie argument, skoro tak tego nie widzicie... Ja widzę, że jak się szuka elektoratu, to się go szuka tam, gdzie łatwiej, w sensie jedno działanie i konkretnie wdzięczni ludzie. To widać na przykładzie OSP, zabiegali o tę sympatię zarówno JB jak i AB, na stronie gminy jest nawet napisane, że "na koniec strażacy życzyli pani wójt sukcesu w nadchodzących wyborach". Ciekawe, bo na pikniku tego samego życzyli JB.
  • Ano dzieje się za każdym razem jeśli "wyłaniany" jest kandydat na kierownicze stanowisko. Czy to coś złego? Hm zależy jak zwykle od punktu widzenia i siedzenia :(
  • Nie zwróciłam uwagi, że coś było modyfikowane i nie wiem, co miałoby być modyfikowane. Mataj, skąd wziąłeś ten marzec?
  • admin pisał(a):

Corwin pisał(a):

Chyba naprawdę admin powinien zablokować rejestrację na forum do dnia wyborów. No chyba, że chce mieć najbardziej dynamiczny przyrost użytkowników na forum :) Ciekawe ile nowych postaci zarejestruje się na forum i wypowie w tym temacie do dnia wyborów :D

Rzeczywiście przyrost użytkowników od 18 listopada jest ogromny.

Pozwólcie ludziom dyskutować, skoro to miejsce do dyskusji! Gdybym wiedziała, że tyle spraw krąży po tym forum, już dawno bym tu trafiła. Ale ludzie zajęci są pracą, mniej polemiką

:-?
  • Nemo pisał(a):

Nie zwróciłam uwagi, że coś było modyfikowane i nie wiem, co miałoby być modyfikowane. Mataj, skąd wziąłeś ten marzec?

Pardon! Ogłoszenie o naborze 3.2014 - MEA CULPA!
    Ja tego też nie wiem, ale zaczęło mi to przypominać palenie akt...
    Właśnie to to w końcu jest Sekretarz? Czy Naczelnik?! Na stronie UG stoi, że naczelnik, a zatrudniana była na Sekretarza...
    Kurcze to tak jak z PK - ten był zatrudniany też w niejasnych okolicznościach.
  • Mataj,
    Wszystko zależy od tego gdzie lepszą wódkę podają.
    Mataj pisał(a):

Gadamy sobie tu o JB, a ja nadal nie wiem co zrobił RZ, żeby był wart mojego głosu? Szkołą zarządza? No, świetnie, a ja zarządzam domowym budżetem - startować na prezydenta?

A osiągnąłeś odpowiedni wiek? Jak tak to w czym problem?

Tak się zastanawiam, gdyby tak przyszło ogłosić nabór na stanowisko gminnego kata. Takiego co by głowy ścinał albo wieszał. Tez byście państwo kładli taki wielki nacisk na doświadczenie - czyli co on zrobił? Jakie ma dokonania? Wygląda na to że seryjny morderca byłby najlepszy :)
    Ludzie to że ktoś ma problem z myśleniem i nauką nie świadczy o tym, że wszyscy inni tez tak mają.
    Ja tam obstawiam "kładę krzyżyk" na Zduniku. Myślę że jeżeli nawet czegoś nie wie to się szybciej dowie niż kontrkandydat.

• Nemo pisał(a):

Nie zwróciłam uwagi, że coś było modyfikowane i nie wiem, co miałoby być modyfikowane. Mataj, skąd wziąłeś ten marzec?

Nie ma czego modyfikować :) bo sprawozdania z pracy komisji brak, co sama potwierdziłaś. A pojawi się pewnie zaraz po tym jak ktoś przeczyta na tym forum, że go brak :) Czyli minie wystarczająco dużo czasu, aby napisać w sprawozdaniu co się chce, a nie co się faktycznie odbyło.
    i jeszcze piszesz, że
    Nemo pisał(a):

@aga_4 napisała: "Zdaje się, że po wygranej "nieodpowiedniej osoby", konkurs unieważniono".

Jest to nieprawda. Konkurs unieważniono, bo nie było, zdaniem komisji, odpowiedniej osoby na stanowisko dyrektora. I tyle.

NIE MA SPRAWOZDANIA więc skad to wiesz? Jeśli opierasz swoją wiedzę na piśmie bez dat i nazwisk, do którego link podałaś wyżej to ja pasuję.

• @aga_4 @Nemo jest ustępującą radną, to wie. Wójt pewnie wspominała na sesji - jeśli chodzi o GOK, ludzie z GOKu tez o tym mówią.
    A co do U. Skolasińskiej - przyszła do urzędu na zastępstwo za JB, jako p.o. naczelnika, bez konkursu chyba, ale głowy nie dam. Niedawno zmianie uległ regulamin organizacyjny urzędu, wójt zlikwidowała wydziały i naczelników, przywróciła sekretarza, którego zlikwidował wójt MJ. No i informacja o konkursie była tak szeroko rozpropagowana, że zgłosił się do konkursu na sekretarza jeden kandydat - U. Skolasińska. Kandydat został wybrany, może na stronie jeszcze tego nie zmienili, teraz tam mają inne remanenty.
    Jakie są efekty takiej zmiany?
    - sekretarz UJ w razie zwolnienia jako konkursowy sekretarz, a nie p.o. naczelnika weźmie niemałą odprawę, bo na pewno żaden z kandydatów na wójta nie będzie jej tam chciał
    - poprzedni naczelnik JB po zaprzestaniu pracy w powiecie nie ma już stanowiska, na które musiałby wrócić
    - AB "dotrzymała słowa", zmieniła regulamin przed końcem kadencji, choć jego projekt miała już gotowy na jej początku.
    Post edytowany przez [Deleted User] 2014-11-20 11:41:22
  • aga_4 napisała: (...) NIE MA SPRAWOZDANIA więc skad to wiesz? Jeśli opierasz swoją wiedzę na piśmie bez dat i nazwisk, do którego link podałaś wyżej to ja pasuję.

Przeczytaj uważnie mój komentarz z godz. 10.44. Pozdrawiam.
  • @emes - ja wiem, że Nemo wie :) Szkoda tylko , że musi nabrać wody w usta j.w.
    @ Nemo - przeczytałam i zgadzam się, że protokołu odnośnie gok nie ma, co do Skolasińskiej - popieram.
  • https://www.facebook.com/januszabudnego?hc_location=timeline -

dla sprostowania i wystudzenia emocji u niektórych osób.
  • i jeszcze @emes wątek o Skolasińskiej był już na forum. Masz tam dokładną, na ile się da, informację http://www.forum.wiazowna.net/discussion/comment/8124#Comment_8124
    Post edytowany przez [Deleted User] 2014-11-20 12:34:12
  • @Emes - czyli podpisanie umowy ze Skolasińską to zatrudnienie koleżanki z Brwinowa? Dopiero na BIP pojawiło się zeznanie majątkowe - mam rozumieć, że teraz przestała być P.O. pod sam koniec kadencji Bętkowskiej? I mam uwierzyć w szczerość tego zatrudnienia? Ech... PSL... Czego innego się spodziewać....

@Nemo - rozumiem, że to jest ta uczciwość AB? Przecież za takie traktowanie moich podatków powinno się taką osobę na taczkach z urzędu wywieźć, a nie potraktować w wyborach tak jak została potraktowana.

Zapytałem nieśmiało, ale powtórzę pytanie - z Kitrasiewiczem było tak samo? Czyli najpierw GCI, a że się okazało, że tam powinien być konkurs to się zmieniło kierownika GCI na asystenta? Pytam, bo nie znam dokładnie sprawy, a na niewprawione oko tak to wygląda z boku. Zwłaszcza, że to raczej taki kierownik GCI bardziej pasuje na redaktora naczelnego Powiązań a nie asystent wójt.
  • emes - nadal nie rozumiem... Z twojego toku rozumowania wynika, że jak dziecko chodzi do szkoły w Gliniance i uczęszcza na piłkę w Wiązownie to biedni rodzice i dziadkowie w wielkiej d... są, w końcu się nie rozerwą... ;)
  • Do Mataja z godz. 12.50

W tym temacie się już wypowiedziałam.
    Co do Kitrasiewicza... Cztery lata temu dyskusja na temat jego zatrudnienia przetoczyła się przez forum. Niewiele z niej pamiętam. Dziś myślę, że te karkołomne zabiegi nie wynikały z oszustw, mataczeń, nieuczciwości czy innych niegodziwości, ale dlatego, że w schemacie organizacyjnym UG nie było i chyba nadal nie ma stanowiska dla naczelnego "Powiązań". Więc próbowano różnych rozwiązań. Pewnie chodziło o kasę, bo asystent mógł mieć wyższą pensję, niż kierownik GCI. A dziennikarze się cenią. Coś o tym wiem.

Zróbcie coś z cytowaniem! Nie działa jak należy.
    Post edytowany przez Nemo 2014-11-20 13:11:23
  • emes pisał(a):

@Pawel ciężko się rozwijać, gdy się dostaje ułamek tego, co omawiany klub. Znam sytuację klubów sportowych b. dobrze. Dobrze powiedziane JB POMAGAŁ Advitovi, zawsze i nie mam pretensji, że klub Advit jest i będzie mu wdzięczny.

Oj wygląda, że nie znasz sytuacji, ale usilnie starasz się sprzedać nieprawdziwy obraz człowieka JB. Inne kluby (łącznie z ADVIT'em nie dostały tyle ile chciały, ale tyle ile gmina mogła im zaoferować) działają dla 20/30 graczy bez grup dziecięcych. Ilu zawodników ma ADVIT zadzwoń i się dowiedz, daj znać i opisz to rzetelnie - dasz radę? Może dowiesz się który z poszkodowanych klubów nie złożył wniosku o grant bo nie miał czasu ani chęci - daj znać, przecież "Znam sytuację..." . Najpierw trzeba chcieć, a nie narzekać i czekać.

Dla pełnej jasności: w poprzednich wyborach głosowałem na MJ, ale po wygranych AB dałem jej "białą kartę" - wiele osób pukało się w czoło, ale nie znałem jej i takie moje prawo, że daję szansę komu chcę. Jak to się skończyło wszyscy wiemy. Teraz też będę głosował zgodnie ze swoim sumieniem.

Co do zasług "imiennych" to w przeciwieństwie do jedno władztwa AB i jak piszą inni o apodyktyczności RZ (nie znam człowieka dogłębnie) to JB działał w grupie MJ i jako człowieka z tej skutecznej grupy go postrzegam - AB tylko dokończyła projekty MJ, uwaliła WCK i za prawie 800 tys zł postawiła PARK SPORTU.

Jeżeli dobrze czytam BIP to gmina ma 1,5 mln zł nadwyżki - dlaczego nie zainwestowała w drogi, chodniki, budynek dla GOK?
  • @Paweł mówisz całkiem, jak były prezes. Wiem, ile osób liczą kluby, jakie składały oferty, wiem, że tylko Advit miał taki wspaniały Jubileusz. Gratulacje dla zawodników i działaczy.
    Nie ma sensu dalszego dementowania informacji o "apodyktyczności RZ", bo i tak ten, kto go nie zna, będzie wiedział lepiej.
    To się chyba nie nazywa PARK SPORTU, ale i tak jest żałosne, zgadzam się. W dodatku ponoć śmierdzi.
    Jeśli wybory na wójta są wyborami "na grupę", to też pasuję - nie mam więcej rzeczowych argumentów.
    Wszyscy jesteśmy, mam nadzieję, zgodni, że najważniejsze, żeby gmina nie straciła.
    "Do zobaczenia" 30.11, przechodzę w tryb prywatny.
  • https://www.facebook.com/januszabudnego?hc_location=timeline - mam
    nadzieję, że spełni się to, i JB będzie miał szanse dokonać tego co
    pisze na FB.
  • Nemo pisał(a):

Zróbcie coś z cytowaniem! Nie działa jak należy.

? Działa dobrze!
  • Nemo pisał(a):

Do Mataja z godz. 12.50

(..) w schemacie organizacyjnym UG nie było i chyba nadal nie ma stanowiska dla naczelnego "Powiązań". Więc próbowano różnych rozwiązań. Pewnie chodziło o kasę, bo asystent mógł mieć wyższą pensję, niż kierownik GCI. A dziennikarze się cenią. Coś o tym wiem.

A dlaczego w UG ma być asystent? I dlaczego akurat Kitrasiewicz, a nie ktoś inny?
    Po co wójtowi asystet, nie wystarczy zastępca wójta i rzesza pracowników (nie wiadomo ilu ich jest w UG, ale na oko dużo)
    Stawki dziennikarskie dla zwykłych dziennikarzy, nie redaktorów, czy naczelnych :znów punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Nemo : w zależności od umowy i rozliczenia, czy wierszówkowe czy nie, średnio wypada: 1. w prasie lokalnej (mazowieckie) od 45 pln brutto za ok. 3 tys znaków ( za sam tekst, a do tekstu trzeba się przygotować np pojeździć, spotkać się itp). Tyle kosztują np korepetycje dla ucznia podstawówki z matematyki i to chyba nawet drożej się płaci.
    2. pismo branżowe (wąska specjalizacja i też trzeba się przygotować)od 200 pln brutto za stronę, ale tyle kosztuje wizyta u dobrego lekarza specjalisty. Pytanie w jakim przedziale mieści się wynagrodzenie pana Kitrasiewicza? I jeszcze raz pytam dlaczego akurat jego?
  • Do @aga_4:
    Nie do mnie te pytania!
  • Miałem się nie wmieszać merytorycznie w dyskusje.

Ale:
    Nemo pisał(a):

Co do Kitrasiewicza...
    A dziennikarze się cenią.

Proszę nie nazwać pana Kitrasiewicza dziennikarzem. Nawet jeśli miałby odpowiednie formalne wykształcenie. Osoba, która jest asystentem władzy i jednocześnie publikuje w prasie artykuły na temat pracy tej władzy, nie oznaczone jako artykuły sponsorowane, nie zna podstawowych zasad wolności prasy. Albo świadomie je łamie.
    Wolność słowa, w tym wolność prasy, to jeden z fundamentów demokracji.

A przy okazji warto zapytać, za co pani wójt ceni jego pracę. Za niekończące się zdania? Za frazesy jak "Vox populi, vox dei", "seniorzy umilili sobie jesień życia", "(małżonkowie) z 50-letnim stażem, którzy są coraz większą rzadkością, bo albo związek się rozpadnie, albo człowiekowi wyznaczona świeczka zgaśnie"?

Za dwa obszerne artykuły w najnowszych Powiązaniach, gdzie przedstawia "ciekawych" mieszkańców, którzy byli przypadkiem kandydatami do RG z komitetu Anny Bętkowskiej?

Również Jan Markowski dostał wyjątkowo absurdalny artykuł, w którym "Redaktor" próbuje przedstawić kandydata jako wielkiego bohatera. Czytamy w artykule: "Oprócz śmieci typowych dla przeciętnego gospodarstwa domowego, „śmietnik” zawierał rzeczy zaskakujące, świadczące o braku szacunku dla wartości religijnych, było tam bowiem między innymi Pismo Święte oraz książeczka o św. Faustynie."

Za bezsensowne twierdzenia typu:
    "Praktyczni i racjonalnie myślący
    dowódcy niemieckiej armii nie podzielali
    rasistowskich uprzedzeń swoich partyj-
    nych mocodawców z Berlina, którzy za-
    kazywali korzystania z pomocy gorliwych
    do współpracy przedstawicieli podbitej
    ludności terenów wschodnich. Niejako za
    plecami, a raczej przy niechętnej, milczą-
    cej zgodzie Hitlera i jego kliki, organizo-
    wali formacje pomocnicze z ochotników
    różnych nacji zamieszkujących ZSRR"
    ?

Mam nadzieję że nie za otwarty rasizm i pogardę dla ludzi, który mówi z tych zdań:
    "O ile wojska Własowa
    składały się z żołnierzy, to materiał ludzki
    RONY tworzyły różnego rodzaju męty
    społeczne o niskim lub zerowym poczuciu
    moralności. Oprócz Rosjan było w niej
    dużo ochotników z Azerbejdżanu oraz
    z innych krajów azjatyckiej części sowiec-
    kiego imperium. Sprawiło to, że formacja
    Kamińskiego wsławiła się okrucieństwa-
    mi, które nawet u esesmanów wzbudzały
    niesmak i odrazę. "

http://www.wiazowna.pl/files/571/52d39bf6cd132/Powiazania_2014_10_net.pdf
    Post edytowany przez admin 2014-11-20 19:25:03
  • Dobrze Adminie, że się wmieszałeś.
    Ostatnio w sklepie sprzedawca zaproponował mi wzięcie "Powiązań".
    Odmówiłam, bo "po co mi to, tam nic nie ma." On: "to chociaż sobie pani obrazki poogląda bo mi zalega..." :)) :((
  • @Admin bardzo dziękuje za wtrącenie się :) - popieram w 100 proc. Powiązania to taka laurka dla jeszcze Miłościwie Nam Panującej, w której nie wyczytamy żadnego słowa krytyki władzy, a szereg artykułów jest tendencyjnych i często dezinformujących czytelnika.
    @Nemo - o nic już nie będę pytać, widzę co się dzieje.
  • admin pisał(a):

Miałem się nie wmieszać merytorycznie w dyskusje.

Ale:

Nemo pisał(a):

Co do Kitrasiewicza...
    A dziennikarze się cenią.

Dzięki za Twoje uwagi, bo już myślałem, że te Powiązania to tylko ja tak odebrałem.

@Nemo - to nie tak było, to nie o dziennikarzach, to o artystach, a szło to mniej więcej tak...
    "A jedne są lepsze, a drugie są gorsze
    A gorsze są tańsze, a lepsze są droższe"

Ja nie sugeruję, że PK w tym kontekście jest artystą, a Ty chyba nie sugerujesz, że był lepszy?
    Post edytowany przez Mataj 2014-11-20 23:23:58
  • W Warszawie taka tuba propagandowa (dla dzielnicy Wawer )nazywa się np. "Kurier Wawerski" . Redaktorem jest w nim rzecznik prasowy dzielnicy Wawer a kasa na drukowanie -wiadomo skąd . Ten sam rzecznik pisze również do "Linii Otwockiej" - czyli to "wynalazek" modny w mazowieckim ( a pewnie i w innych częściach kraju).