Wyborca pisał(a):Tylko teraz zdecydowanie drożej 12,50!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!to 2 razy drożej niż przed reformą śmieciową!kogo na to stać i ciekawe czemu zdecydowano się na podwyżki przed wyborami może komuś nie zależy na zwycięstwie.... =((
Mataj pisał(a):Radni w tym momencie sobie mogą ;)
Mataj pisał(a):Mam uczulenie na ulgi na dzieci, które pomagają rodzicom, a niekoniecznie trafiają do dzieci, a nierzadko wracają do Państwa w postaci akcyzy lub innych podatków za niekoniecznie dziecięce rzeczy
Edziu pisał(a):
Jeżeli już podatki muszą być to niech będzie podatek pogłówny.
Mataj pisał(a):Mam uczulenie na ulgi na dzieci, które pomagają rodzicom, a niekoniecznie trafiają do dzieci, a nierzadko wracają do Państwa w postaci akcyzy lub innych podatków za niekoniecznie dziecięce rzeczy.
tmuszy pisał(a):Sam nie mam na to żadnego pomysłu oprócz jakiejś ogólnokrajowej kampanii społecznej o wyższości "być" nad "mieć" (lub "pić").
v460 pisał(a):A jesli ktos ma 10 dzieciakow "bo od dziecka marzyli, zeby miec duza rodzine i gorliwie sie o nie modlili" a jednoczesnie maz i zona sa od lat na bezrobociu... "no bo jak inaczej, przy takiej liczbie dzieci nie ma czasu na prace a przeciez trzeba je jeszcze zrobic". To sorry, ale w tym przypadku zadne ulgi nie pomoga. Jedynie opieka spoleczna. Bo w tym przypadku mowimy o patologii i pasozytnictwie.
Czy mi ich nie zal? Owszem - zal mi dzieci. Ze maja glupich i nieodpowiedzialnych rodzicow, ktorzy nie powinni byc rodzicami, albowiem nie dojrzeli do tej roli!
tmuszy pisał(a):W projekcie ustawy są następujące założenia: z pomocy skorzysta ok. 40 rodzin a szacowany efekt finansowy to zmniejszenie wpływów od mieszkańców o ok. 500 PLN/m-c.
v460 pisał(a):Nie mozna domagac sie ode mnie, abym sponsorowal czyjes "hobby".
v460 pisał(a):Bazar - takie myslenie jest patologia. Redystrybucja dochodowmczesto pochlania wiecej srodkow niz przynosi korzysci. Tu nikt nie slucha argumentow, ale kazdy "czuje sie w obowiazku" wyrazic opinie. Mam wrazenie, ze piszemy nie do siebie, a obok siebie.
Obcy, ppodtrzymuje: nie mozna ode mnie wymagac, abym finansowal czyjes hobby!
tmuszy pisał(a):
Tak można zakwestionować każdą pomoc dla dzieci. Nawet jak otrzymają pomoc bezpośrednio w postaci dożywiania/ubrań/podręczników, to i tak nie masz gwarancji, czy rodzice nie wydadzą zaoszczędzonej w ten sposób kasy na tanie wina. Nie piszę tego, aby krytykować. Sam nie mam na to żadnego pomysłu oprócz jakiejś ogólnokrajowej kampanii społecznej o wyższości "być" nad "mieć" (lub "pić").
bazaar pisał(a):Mnie zawsze zastanawia, dlaczego tak wielu z nas nie przeszkadza (lub mniej przeszkadza), że płacimy miliony na polityków, rady nadzorcze i prezesów państwowych spółek pierdzących w stołki (czy nawet naszych lokalnych urzędników), a tak bardzo w oczy kole wsparcie po kilkaset złotych miesięcznie (w skali gminy) dla wielodzietnych rodzin, naszych sąsiadów.
bazaar pisał(a):
Obcy, ppodtrzymuje: nie mozna ode mnie wymagac, abym finansowal czyjes hobby!
Takie sformułowanie uważam za obraźliwe, bez względu na okoliczności. Trochę szacunku dla drugiego człowieka. Nawet jakbym miał miliony to bym nie śmiał kogoś tak poniżyć (zarzucić, że to hobby), sprowadzić do funkcji bezmyślnego reproduktora, tylko dlatego, że moje podatki częściowo mogą iść na tą "patologię"..
Robisz sobie jaja? Dobrze zgadłem? Bo nie wierzę, że piszesz na serio. Rozumiem, że mam przymknąć oko na koszty administracji naszej gminy, bo przekazała parę złociszy na rodziny wielodzietne? Skąd wniosek, że nie przeszkadza?! Po prostu uważam, że zmiany muszą iść od góry, tak samo jak oszczędności.
Jeśli dla was określenie, że dziecko to hobby jest obraźliwe, to naprawdę Wam współczuję. Przecież dziecko to JEST hobby.
Tadeusz_K pisał(a):Czemu utożsamiacie podwyżkę z pomocą rodzinom wielodzietnym?
Podwyżka za segregowane śmieci jest o 50%, a realna podwyżka dla lekaro to już 250%.
Lokokoko pisał(a):Wiec jak ktoś mi pisze ile to ja od Państwa otrzymuję dochodu w naturze dla moich dzieci i, że ktoś musi zapłacić więcej, to po prostu krew mnie zalewa.
v460 pisał(a):
I druga kwestia - skąd wiadomo, że każda rodzina wielodzietna jest bogatsza od każdej rodziny, która posiada trójkę lub mniej potomstwa?"
Mataj pisał(a):A powinien? Skoro ludziom nie przeszkadza, to wojewoda może zaakceptować opłatę i 50 PLN od łebka.
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!