v460 pisał(a):Pol biedy, jesli skonczy sie na pozbawieniu glosu w dyskusji, a nie autorytetu wsrod uczniow.
Do buntu chyba nie dojdzie, raczej do rezygnacji i do pogłębienia przekonania, że z ich zdaniem nikt kto ma władzę się nie liczy, a samorządność i praworządność to puste słowa.
PS.
Dziś się dowiedziałem, że ten film jest odbierany przez osoby o prawicowych przekonaniach, jako "mało patriotyczny". Zdaniem "prawdziwych patriotów" taki film powinien być jednoznaczny - tj. Polacy tylko dobrzy, Niemcy wyłącznie źli itd. Za przykład podawany jest tu film "Nasze matki, nasi ojcowie" - Niemcy tworzą swoją wizję historii, my musimy tworzyć naszą. Dla mnie takie podejście do patriotyzmu jest podejściem dla idiotów. Dla mnie bohater wyłącznie dobry jest niewiarygodny. Jest to podejście wychowujące tępaków a nie patriotów! Dziś usłyszałem, że "wszyscy tak robią - Niemcy, Amerykanie"... Ja nie uważam, że jeśli wszyscy coś robią, to ja mam bezmyślnie kopiować.
Szkoda gadać...
obcy pisał(a):A książka nie jest brutalna? A Krzyżacy? Albo Pasja Mela Gibsona?
BlueZebra pisał(a):Film jest od 15 lat, a do kina mieli pójść uczniowie 13-14 letni.
Decyzja dyrekcji jak najbardziej słuszna.
Mataj pisał(a):i to nie szkoła ani "panie" powinny podejmować taką decyzję, a rodzice.
BlueZebra pisał(a):
Mataj pisał(a):i to nie szkoła ani "panie" powinny podejmować taką decyzję, a rodzice.
Pogadamy jak Twoja latorośl będzie w gimnazjum ;) Co innego teoria, a co innego praktyka ;)
Jak to sobie wyobrażasz?, że część dzieci pójdzie do kina bo rodzice wyrazili zgodę, a część nie bo nie było zgody rodziców? A co jeśli jeden rodzic się nie zgodzi, dziecko ma być napiętnowane? Szanujmy się. Skoro są zalecenia to się do nich stosujmy. To, że większość dzieci ogląda filmy od 16 lat, lub gra w brutalne gry, nie znaczy, że ma to być w jakimkolwiek stopniu propagowane przez szkołę.
BlueZebra pisał(a):Przypomina mi się incydent z początku roku szkolnego, kiedy to uczniowie klas I poszli do kina na film "Millerowie" i wówczas nauczyciele podjęli
decyzję o wyjściu z sali w połowie seansu. Jakoś wtedy nikt się głośno nie oburzał....
BlueZebra pisał(a):W dalszym ciągu uważam, że dzieciaki są wplątywane w jakieś rozgrywki między p. Dyrektor a nauczycielami i to mi się bardziej nie podoba niż fakt odwołania wyjazdu do kina w ostatniej chwili.
obcy pisał(a):
BlueZebra pisał(a):Jakoś wtedy nikt się głośno nie oburzał....
Oburzali się mocno dzieci które wtedy były. Tylko bardziej po cichu, bo to były dzieciaki z SP. Natomiast inne dzieci miały kogoś do wyśmiewania.
Świadek pisał(a):Skoro dochodzi do strajków
BlueZebra pisał(a):W dalszym ciągu uważam, że dzieciaki są wplątywane w jakieś rozgrywki między p. Dyrektor a nauczycielami i to mi się bardziej nie podoba niż fakt odwołania wyjazdu do kina w ostatniej chwili.
Trochę się boję dziecko na wsi do szkoły puścić...
PS.
I nie jest tak, jak pisze Hubertus. Dzisiejsza mlodziez nie jest ani mniej, ani wiecej patriotyczna niz minione pokolenia. Hubertus po prostu czyta litereture zaklamujaca rzeczywistosc (czyli takie polskie "Nasze matki, nasi ojcowie") i mysli, ze kiedys 9/10 poszloby z butelka na czolgi. Hubi - powiem zartobliwie, acz nie bez odrobiny powagi - jestes ofiara swojej wlasnej polityki Uwierzyles w mit, ktory sam chcialbys tworzyc
Hubertus1656 pisał(a):Hm jestem rodzicem w fazie prnatalnej-pasuje ? Od lipca bede prawdziwym :)
niecozagubiony pisał(a):Jak zwykle najwięcej mają do powiedzenia Ci, którzy wiedzą najmniej.
v460 pisał(a):Zaluje, ze forum jest anonimowe. Chcialbym, zebysmy wszyscy dyskutowali pod imieniem i nazwiskiem. I wtedy byloby wiadomo, kto jest rodzicem, kto nauczycielem, kto dzieckiem a kto dyrektorem. Bo dla interpretacji wypowiedzi niezbedny jest kontekst.
Mataj pisał(a):Tak więc proszę o trochę racjonalizmu przy odczytywaniu zaleceń. ;) Pomijając fakt, że w książce Kamienie na Szaniec opisuje się zrywanie paznokci, w filmie tego nie ma, a jest uznany za brutalniejszy? Trochę naciągane.
Mataj pisał(a):Doskonale wiem do czego zdolni są zarówno nauczyciele, jak i uczniowie gimnazjum
Mataj pisał(a):Abstrahuję od tego, że film widziałem i pozwoliłbym go zobaczyć bez najmniejszych problemów swojej córce (gdyby już miała te 13 lat), bo to ocena subiektywna
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!