Mataj pisał(a):dlaczego w Wiązownie szkoła jest tak silnie związana z Kościołem?
Mataj pisał(a):W zasadzie nie przeszkadza mi to zupełnie, na razie. Zastanawiam się tylko, czy nie stoimy w dość niesmacznym miejscu, gdzie chodzenie na religię jest dobrym tonie, a jednocześnie osoby, które nie chcą chodzić są do tego zmuszane nastawieniem ogółu.
max pisał(a):Skandal.
v460 pisał(a):gdyby polskie spoleczenstwo bylo tak tolerancyjne, ze nikt nie patrzylby wilkiem i nie wytykal palcem tego niemodlacego sie, niewierzacego "odszczepienca".
"Nigdy nie spotkałem się z takim zachowaniem. Polskie społeczeństwo, a szczególnie wiązowskie społeczeństwo, jest w sprawach wiary wyjątkowo tolerancyjne. Debile i chamy są wszędzie, ale w Polsce nie więcej niż w innych krajach. I bardziej na tle rasistowskim niż religijnym. (http://www.otwock24.home.pl/?p=414"
Przepraszam, ze tak nieudolnie cytuje, ale moja przegladarka chyba kiepsko sobie z tym radzi.
U nas to nie rasizm! To zwykle buractwo-lobuzerstwo. Rasizm to ideologia, jak antysemityzm. Chora, ale ideologia. Tischner mowil, ze w Polsce Zyd nie jest wrogiem, ale wrog jest Zydem. Z naszym rasizmem jest identycznie.
Obcy, po raz pierwszy trudno mi zrozumiec co chciales przekazac, np. na temat dyrektora Zdunika ;) Komentarz jest pozytywny czy negatywny?? Cytat z jego wypowiedzi, ktory przytoczyles jest jak najbardziej w porzadku. Nie ma nic zlego ani w katolickiej tradycji, ani w tradycji patriotycznej. Tylko czy dyrektor szkoly powinien o takich rzeczach opowiadac? Dla mnie to zasciankowoscia zalatuje troche, chociaz - widzac dyr. Zdunika ze dwa razy w zyciu - mysle, ze to dobry czlowiek. Ja bym postulowal natomiast, zeby dyr. Zdunik przekazywal uczniom wiedze historyczna, zeby uczyl ich (w sensie w Jego Szkole) o sukcesach, a nie tylko o kleskach. Moim zdaniem sukces (np. tradycje husarskie, kiedy to nasza armia byla tak nowoczesna, ze przez 300 lat nie bylo na nia mocnych) zacheca do patriotyzmu znacznie silniej niz tragiczna katastrofa narodowa (np. wiekszosc powstan narodowych) czy mniejsze acz rowniez smutne tragiczne katastrofy np. katastrofa smolenska.
O kleskach powinno sie zas mowic, nie w kategoriach tego jakiez to odnieslismy kolejne zwyciestwo moralne... ale o tym jak ich w przyszlosci unikac i co zrobilismy zle, ze do nich doszlo. W ogole powinien powstac instytut naukowy, ktory analizowalby rozne kleski historyczne Polakow i formulowalby wnioski dajace odpowiedz na pytanie: dlaczego do nich doszlo, co trzeba bylo zrobic, zeby ich uniknac.
To byloby dzialanie patriotyczne na obecne czasy, a nie biadolenie pod krzyzem, wieszanie setnej pierwszej tablicy poswieconej ofiarom smolenskim, opowiadanie, ze dzisiejsza mlodziez jest niepatriotyczna. Polityka zagraniczna nie zna pojecia "moralne zwyciestwo".
Obawiam sie, ze biadolenie o patriotyczno-katolickich tradycjach narodu doprowadzi w perspektywie 20-30 letniej do podobnej tragedii jak 71 lat temu. My poprostu nie uczymy sie na bledach :(
max pisał(a):Skandal.
v460 pisał(a):Obcy, po raz pierwszy trudno mi zrozumiec co chciales przekazac, np. na temat dyrektora Zdunika Komentarz jest pozytywny czy negatywny??
max pisał(a):Zmierzamy w kierunku takiej nienawiści.
Mataj pisał(a):Obcy
Rozumiem, że tak chce większość, ale dla mnie choćby taka sytuacja, którą opisujesz jest przejawem zwykłej ignorancji - "was jest mniej, to nie zrobimy lekcji etyki, albo będziecie chodzić na religię, albo wypad do biblioteki".
Mataj pisał(a):(Swoją drogą od kiedy gimnazja z jedną klasą językową stają się gimnazjami językowymi?)
Mataj pisał(a):wszystko, moim skromnym zdaniem, zależy od tego jak pojmowane są pojęcia "patriotyzm" "katolicyzm" "elementy duchowe". W wydaniu Gliniankowym mam trochę wrażenie, że to ogranicza się do tego, że może być syf dookoła, śmieci w lesie, ale za to tablica patriotyczna o Smoleńsku jest.
obcy pisał(a):Na jakiej podstawie bazuje Twoje stwierdzenie?
obcy pisał(a):Tu mylisz się na pewno.
Obcy - bez urazy, ale WYDAJE MI SIE, ze nie do konca chwytasz niektore niuanse ;)
To, ze mamy 400 dzieci i 398 chce chodzic na religie, a 2 na etyke... wcale nie oznacza, ze mamy jednorodna gmine, gdzie jest 398 katolikow i 2 ateistow. Tu arytmetyka tak prosto nie dziala ;) Wsrod 398 mozesz miec kilku, kilkunastu, kilkudziesieciu, kilkuset takich, ktorych rodzice poslali na lekcje religii z nastepujacych powodow:
1) dla swietego (nomen-omen) spokoju
2) ze wzgledu na tradycje (przyzwyczajenie?) - "dziad chodzil, ojciec chodzil... to i moj Kazek pojdzie"
3) "po co sie narazac"
4) "po co ludzie maja palcami wytykac"
5) "co powie sasiad"
Jest bardzo duza grupa osob, ktora mysli: "musi chodzic, bo mu pozniej koscielnego nie dadza" albo "a jak dzieci beda szly do I KŚ to moj Kazek bedzie stal i patrzyl?" itd. itp. W gminie na pewno mamy przewage katolikow, ale nie przesadzalbym z ta "jednorodnoscia wyznaniowa" czy jak to tam okresliles.
Aha - i jeszcze jedno. Chcilbym podkreslic, ze nie mam nic do pana dyrektora gimnazjum. Przeciwnie - wydaje mi sie z bardzo krotkich obserwacji, ze to pedagog "z powolania". Ja byc moze pewne rzeczy robilbym inaczej.
v460 pisał(a):rodzice poslali na lekcje religii z nastepujacych powodow:
1) dla swietego (nomen-omen) spokoju
2) ze wzgledu na tradycje (przyzwyczajenie?) - "dziad chodzil, ojciec chodzil... to i moj Kazek pojdzie"
3) "po co sie narazac"
4) "po co ludzie maja palcami wytykac"
5) "co powie sasiad"
Jest bardzo duza grupa osob, ktora mysli: "musi chodzic, bo mu pozniej koscielnego nie dadza" albo "a jak dzieci beda szly do I KŚ to moj Kazek bedzie stal i patrzyl?"
obcy pisał(a):Dzięki ogłoszeniom parafialnym znamy terminy zakończeń roku szkolnego w ZSG w Wiązownie 29 czerwca 2012 r. Początek uroczystości w szkole jest z reguły godzinę po mszach.
Msza św. na zakończenie roku szkolnego ...
Klasy IV, V Szkoły Podstawowej i I, II Gimnazjum – 29 czerwca w piątek g. 8,00.
Klasy 0 – III Szkoły Podstawowej – 29 czerwca w piątek g. 9,30.
http://www.parafiawiazowna.pl/useruploads/files/ogloszenia/2012/ogl_17.06.2012.pdf
Zakończenie klas 6 SP i 3 gim. (pożegnanie uczniów) odbędzie się już 28 czerwca.
Rodzice zadbają i dopilnują, żeby wszyscy uczniowie na zakończenie roku
szkolnego przystąpili do sakramentu pokuty. Spowiadać się przy każdej okazji.
Mataj pisał(a):Ps. Obcy - co złego widzisz w upublicznianiu wpisów fanklubów piłkarskich? (nie bardzo rozumiem skąd określenie "klub kiboli")
Mataj pisał(a):wizytę u p. dyrektor i rozmowę na temat wydatkowania pieniędzy na lekcję na której uczniowie leżą na ławkach zamiast nauczyć się czegokolwiek przydatnego u nauczyciela bądź co bądź mianowanego (czyt. nie taniego).
obcy pisał(a):Prawdą jest, że ksiądz takich najgorszych wpisów nie rozpowszechnia.
obcy pisał(a):
Mogę Ci już powiedzieć co dyrektor na to powie. Krótka wersja jest taka, że dyrektor nie ma żadnego wpływu na to, co dzieje się na lekcjach religii. Ma tylko obowiązek zatrudnienia osób wskazanych przez kościół lub wspólnotę wyznaniową, jeśli rodzice życzą sobie naukę religii w szkole.
Maciek pisał(a):Są różne rodzaje etyki.
Maciek pisał(a):pani Środa wykłada jeden rodzaj etyki. A ksiądz na katechezie inny rodzaj.
Maciek pisał(a):Ale przecież każda religia przekazuje pewien zbiór norm etycznych.
Maciek pisał(a):Jeżeli dzieci uczą się o Dekalogu, to czymże to jest, jak nie nauką etyki?
Maciek pisał(a):Dużo większe wątpliwości miałbym w kwestii lekcji etyki "niereligijnej", bo nie wiadomo, kto ją definiuje.
Maciek pisał(a):A co do przekonań społeczeństwa, to z zasady oddalają od jakiejkolwiek etyki ;)
Maciek pisał(a):Ale przecież każda religia przekazuje pewien zbiór norm etycznych. Jeżeli dzieci uczą się o Dekalogu, to czymże to jest, jak nie nauką etyki?
Dużo większe wątpliwości miałbym w kwestii lekcji etyki "niereligijnej", bo nie wiadomo, kto ją definiuje.
Maciek pisał(a):"Ja chciałbym konkretnie usłyszeć, jaki zbiór norm etycznych przekazują rzymsko-katoliccy nauczyciele religii w szkołach w gminie Wiązowna. "
Żaden problem. Jest dostępny katechizm, wszystko jest tam opisane.
Maciek pisał(a):kto ustala podstawę programową? Jaki ma światopogląd? Jakie stawia sobie cele? Tego nie wiadomo.
[...]
A co wiadomo o normach etycznych pani minister Szumilas?
Mataj pisał(a):
obcy pisał(a):
Mataj pisał(a):
Ale jest masa pouczających historii.
http://www.cytatybiblijne.pl/
A szczególnie polecam jako test wiedzy o biblii:
http://quiz.cytatybiblijne.pl/
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!