Początek godz 10.00 Miejsce zbiórki :Przed Urzędem Gminy Wiązowna
Wystawa plenerowa na mecie marszu: -Odświeżony fragment oryginalnego okopu z wojny 1920roku wraz z ukryciem przeciwodłamkowym -Militaria związane z Bitwa Warszawską 1920roku -Zbiór fotografii archiwalnych z okresu Bitwy Warszawskiej 1920 -Przekroje najpopularniejszych schronów występujących w 1920 roku -Fragment zapory z drutu kolczastego -Zrekonstruowany schron bierny z blachy falistej -Diorama strzelającego stanowiska ckm Towarzystwa Historycznego Rok 1920
Godz. 11.00 Początek wymarszu wzdłuż zachowanych pozycji obronnych polskiej 15 Dywizji Piechoty z sierpnia 1920 roku: Odwiedzimy zapomniane pole walki na którym żołnierze 15DP stawili zdecydowany i skuteczny opór bolszewickiej 10 Dywizji Strzelców. Zobaczymy zapomniane i zwykle niewidoczne dla turystów materialne ślady polskich pozycji obronnych opartych na wcześniejszej I wojennej pozycji Bruckenkopf Warschau w tym ruiny 28 żelbetowych schronów. Nasza trasa będzie wiodła przez Wiązownę, Górę Sobotów, Emów wzdłuż pozycji dojdziemy aż do schronu przy ulicy Wiązowskiej w Józefowie, imprezę zakończymy na drugiej linii obrony z 1920 roku.
Zakończenie o godzinie 18-19
Długość trasy do poszczególnych etapów : Góra Sobotów 2600m Ostatni zachowany schron przy ul Wiązowskiej 8500m Meta 10000m
Dla Zmotoryzowanych miejsca parkingowe znajda się w pobliżu Urzędu Gminy Wiązowna i Domów Handlowych
ja patrząc na godz emisji posta Hubertusa jakoś mimowolnie pomyślałem o dzisiejszym dzionku :-) ale to pewno są skutki siedzenia w nocy i wertowania danych technicznych co niestety ma ostatnio miejsce nagminnie u mnie :-)