• Początek godz 10.00
    Miejsce zbiórki :Przed Urzędem Gminy Wiązowna

Wystawa plenerowa na mecie marszu:
    -Odświeżony fragment oryginalnego okopu z wojny 1920roku wraz z ukryciem przeciwodłamkowym
    -Militaria związane z Bitwa Warszawską 1920roku
    -Zbiór fotografii archiwalnych z okresu Bitwy Warszawskiej 1920
    -Przekroje najpopularniejszych schronów występujących w 1920 roku
    -Fragment zapory z drutu kolczastego
    -Zrekonstruowany schron bierny z blachy falistej
    -Diorama strzelającego stanowiska ckm Towarzystwa Historycznego Rok 1920

Godz. 11.00 Początek wymarszu wzdłuż zachowanych pozycji obronnych polskiej 15 Dywizji Piechoty z sierpnia 1920 roku:
    Odwiedzimy zapomniane pole walki na którym żołnierze 15DP stawili zdecydowany i skuteczny opór bolszewickiej 10 Dywizji Strzelców. Zobaczymy zapomniane i zwykle niewidoczne dla turystów materialne ślady polskich pozycji obronnych opartych na wcześniejszej I wojennej pozycji Bruckenkopf Warschau w tym ruiny 28 żelbetowych schronów.
    Nasza trasa będzie wiodła przez Wiązownę, Górę Sobotów, Emów wzdłuż pozycji dojdziemy aż do schronu przy ulicy Wiązowskiej w Józefowie, imprezę zakończymy na drugiej linii obrony z 1920 roku.

Zakończenie o godzinie 18-19

Długość trasy do poszczególnych etapów :
    Góra Sobotów 2600m
    Ostatni zachowany schron przy ul Wiązowskiej 8500m
    Meta 10000m

Dla Zmotoryzowanych miejsca parkingowe znajda się w pobliżu Urzędu Gminy Wiązowna i Domów Handlowych
    785 x 842 - 187K
    1280 x 960 - 608K
    960 x 720 - 220K
    960 x 720 - 274K
  • Godziny i inne koordynanty są. Brak tylko daty kiedy ta zacna impreza ma się odbyć...
  • No wlasnie. Ja z defaultu przyjalem, ze to jutro. Hubertus, gadaj szybko zanim dzieciakom obiecam i pozniej slowa nie dotrzymam.

Tak sobie teraz mysle, ze to pewnie blizej rocznicy bitwy warszawskiej.
  • ja patrząc na godz emisji posta Hubertusa jakoś mimowolnie pomyślałem o dzisiejszym dzionku :-) ale to pewno są skutki siedzenia w nocy i wertowania danych technicznych co niestety ma ostatnio miejsce nagminnie u mnie :-)
  • Przepraszaam za zamieszanie to niedziela 11 sierpnia-na 4 dni przed imprezą na Dąbrowieckiej Górze