Mataj pisał(a):Notorycznie używa się Starej Miłosnej ;) widzę, że dyskusja o Wiązownie wraca co roku, gdy na forum zaczynają zaglądać nowi mieszkańcy :D
czarna pisał(a):
Poprawiać, poprawiać, poprawiać ... gorzej jak się nie rozumie o czym mowa:)
czarna pisał(a):Morowe panny= pin-up girls w moro? :D
v460 pisał(a):We wsi Poręba, do wsi Poręba
Mataj pisał(a):nie "w Lipowym" tylko "w Lipowie"
passim pisał(a):
Mataj pisał(a):nie "w Lipowym" tylko "w Lipowie"
nie "w Lipowym" tylko "na Lipowym" :)
Tu można doszukać się analogi np. z Falenicą - starsi jeżdżą "do Falenicy", młodsi "na Falenicę". Mam wrażenie, że odmiana nazwy Lipowo właśnie się "szuka", szczególnie, że napływowych mieszkańców jest tam więcej, niż tych z dziada pradziada. Jako o dawnych ziemiach dworskich mówiono "na Lipowym", "na Lipowe" pomimo, że już na mapach z początku XX w. widnieje nazwa Lipowo.
passim pisał(a):Jako o dawnych ziemiach dworskich mówiono "na Lipowym", "na Lipowe" pomimo, że już na mapach z początku XX w. widnieje nazwa Lipowo.
Mataj pisał(a):Z całym szacunkiem dla wielu lokalersów, ale nie są oni dla mnie profesorem Miodkiem.
obcy pisał(a):
Mataj pisał(a):Z całym szacunkiem dla wielu lokalersów, ale nie są oni dla mnie profesorem Miodkiem.
Chyba nie profesor Miodek badał odmiany i opracował rozporządzenie, tylko urzędnicy Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, na podstawie dostępnych im dokumentów. A dokumenty mogą zawierać błędy. Co roku poprawia się małe błędy w rozporządzeniu. Wydaje się że w przypadku Lipowego i Porąb również zawiera błędy.
obcy pisał(a):Ciekawe. Na mapach wojskowych zaktualizowanych w latach 30tych XX wieku nie ma niczego między dworem a Malcanowem.
Mataj pisał(a):Wieś nie nazywa się Lipowe, wówczas można by było przyjąć formę, o której mówisz.
passim pisał(a):
Mataj pisał(a):Wieś nie nazywa się Lipowe, wówczas można by było przyjąć formę, o której mówisz.
Mogę się domyślać, że sięga czasów, kiedy wieś Lipowo nie istniała, a dziedzic ponazywał sobie kawałki swoich włości, żeby łatwiej było mu wysłać parobków do roboty „na Lipowe”, „na Uleś”. Ostatnio częściej słychać w Lipowie, niż na Lipowym.
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!