v460 pisał(a):nie jestem osoba, ktora moglbys posadzic o "kompleksy narodowe" czy tez w ogole o jakis nacjonalizm.
v460 pisał(a):Pytasz " jak mówienie o niemieckich ofiarach niemieckiej odmiany faszyzmu może być odebrane jako przeinaczenie". Ano wlasnie moze. Nie tyle samo "mowienie", co mowienie o tym bez odpowiedniego kontekstu.
v460 pisał(a):Piszesz, ze trwa dyskusja za sprawa filmu ZDF. Myslisz, ze tylko za sprawa filmu czy tez - po czesci - za sprawa protestow, jakie w Polsce ten film wywolal?
obcy pisał(a):
Również "polskie obozy śmierci" są głównie wymyślonym problemem.
v460 pisał(a):Ale prawda jest tez, ze w latach 1918-1939 Polacy w panstwie polskim, rzadzeni przez rzady o pogladach prawicowych nie mordowali Zydow, nie palili ich w stodolach etc.
nightwatch pisał(a):nie uważałem w szkole gdy temat był wałkowany na lekcjach (no bo przecież musiał być, nieprawdaż)?
obcy pisał(a):
nightwatch pisał(a):nie uważałem w szkole gdy temat był wałkowany na lekcjach (no bo przecież musiał być, nieprawdaż)?
Wałkowany? Może w PRL? W podręczniku do historii dla podstawówki jest jedno zdanie na temat polityki Niemców wobec Żydów w Polsce. Pytaj przeciętnego gimnazjalistę, co to Treblinka (być może o Auschwitz-Birkenau już kiedyś coś słyszał). Gdzie w okolicy były największe getta, i czym one służyły.
obcy pisał(a)::O
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!