admin pisał(a):Dodałem małą sondę w pasku bocznym ======>>>
Każdy, również niezalogowani mogą tam głosować.
Pozwoliłem sobie również zmienić tytuł wątku, żeby było wiadomo o co chodzi. Mam nadzieję że Nemo nie odbiera to jako forma cenzury.
P.S: Temat jest znany radzie od 08.11.2012 roku...
Nemo pisał(a):
Faktycznie, temat pojawił się wcześniej, ale wrócił jak bumerang na ostatnim wspólnym 13.03.
czarna pisał(a):
Można także zadać pytanie czy żołnierz zdradzający Führera był zdrajcą czy bohaterem?
Tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...
v460 pisał(a):No i Dorocinski do tej roli pasuje jak nikt inny! ;)
v460 pisał(a):
zobaczyc to mozna (...) w uwielbieniu dla amerykanskich ciuchow wojskowych w latach 80-tych
v460 pisał(a):
No ale z drugiej strony - Kuklinski przekazal np. plany dyslokacji jednostek (m.in. tez swoich kolegow, podkomednych, Polakow). W razie wojny, ich sytuacja na polu bitwy bylaby beznadziejna.
Z "trzeciej strony" - Polska i tak byla przeznaczona w tamtych czasach, w razie ewentualnej wojny do eliminacji glowicami atomowymi, bo NATO nie mialo innego sposobu dla zrownowazenia dziesiatek tysiecy czolgow, ktorymi dysponowal Uklad Warszawski i ktorymi planowal wjechac do Europy Zachodniej. Tak wiec ciezko bylo przekazaniem jakichkolwiek planow pogorszyc czyjas sytuacje na naszym terenie.
Hubertus1656 pisał(a):RFN wydał grube miliony by film z Tomem Cruise'em
Wazka pisał(a):Tak żołnierz wermachtu zdradzający Fuhrera - oczywiście jest zdrajcą to chyba proste i jasne ?
Edziu pisał(a):żołnierze Wehrmachtu, którzy en masse - jak ostatnio się dowiadujemy - od 1933 r. do 1945 r. nie zajmowali się niczym innym jak obalaniem tego któremu przysięgali.
Edziu pisał(a):Patrząc na to co się dzieje, nie ma szans na pomnik bo przecież nie należy na piedestał stawiać tych którzy ślubowali nie dość, że Narodowi to jeszcze Polskiemu. Takich delikwentów wyrzuca się obecnie na śmietnik historii...
Edziu pisał(a):Przykładem jest film (fabularny a jakże) o tragedii pasażerów Wilhelma Gustloffa, czy film o którym chwil pare temu pisał @v460. Szuka się intensywnie takich argumentów które zdejmą z Niemiec/ Niemców odium winnych z II wojnę światową.
Edziu pisał(a):Zachodnia Europa już to kupiła bo i tam już pisze się o polskich obozach śmierci. Nawet u nas w niektórych mediach pisze się, że to "naziści" wywołali II wojnę. Na zachodzie sformułowanie u nas do niedawna powszechne "hitlerowskie Niemcy" już by nie przeszło, a jest ono zdecydowanie bliższe prawdzie historycznej. Młody człowiek który wiedzę o historii czerpie li tylko z massmediów gotów jest uwierzyć, że "naziści" nie ma ją narodowości i przybyli z innej konstelacji gwiezdnej...
obcy pisał(a):Nie wiem, o jakim filmie mówi v460.
obcy pisał(a):
Nie oczekiwałbym, że na zachodzie żyje procentowo mniej głupich niż w Polsce.
Chętnie bym zobaczył rzeczowe badania na temat świadomości historycznej Polaków, Niemców, Austriaków, Francuzów, Amerykanów, jako potwierdzenie Twoich tez.
v460 pisał(a):Warto podkreslic, ze w Niemczech sa i takie glosy: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13659373,_Wiedza_o_ofiarach_usunieta_ze_zbiorowej_pamieci_RFN__.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
obcy pisał(a):Ale wynik jest jednoznaczny. Chyba nikt tutaj nie widzi w zachowaniu Kuklińskiego wzorce do naśladowania.
Ale pomnik zachęcałby do dyskusji, np. o tym, czy dla wojskowego istnieją wartości wyższe od przysięgi, wierność władzy i narodowi, posłuszeństwo, i w jakich sytuacjach.
Edziu pisał(a):... i w jakich sytuacjach oficer powinien palnąć sobie w łeb...
Edziu pisał(a):... i w jakich sytuacjach oficer powinien palnąć sobie w łeb...
Wazka pisał(a):poza tym to kto usunoł mój post dotyczący genezy II wojny .
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!