admin pisał(a):Żaden z radnych nie informuje publicznie o swoich stanowiskach, o zamiarach, o działalności. Nikt nie zaprasza do dyskusji, aby poznać opinie mieszkańców (z wyjątkiem Moniki Sokołowskiej, która czasami organizuje spotkania w Gliniance).
...
Może są inne pomysły?
obcy pisał(a):W moim trzymandatowym okręgu cała trójka to dla mnie jedno wielkie rozczarowanie.
Nemo pisał(a):
A czemuż to? Nie odbierają telefonów? Odmawiają pomocy, gdy się o nią zwracasz? Nie interesują się dobrem swoich okręgów i całej gminy?
Brak artykułów z ich podpisami w lokalnej prasie nie przesądza chyba o Twojej ocenie..?
Edziu pisał(a):Druga sprawa to faktyczne zainteresowanie elektoratu sprawami gminy. Nie tak dawno, bodaj w TR, czytałem relacje ze spotkania sołeckiego w jednym z sołectw. Na ponad 1000 wyborców w danym sołectwie na spotkanie przyszło bodaj 26 czy 28 osób. 18 głosami zdecydowano o przeznaczeniu funduszu sołeckiego... Czyli wychodzi na to, że 99 % ludzi ma głęboko w tyle co tak naprawdę dzieje się sołectwie / gminie... Spójrzcie ile osób przychodzi na konsultacje organizowane przez UG - na 11.000 mieszkańców przychodzi max. 50 osób. Wyjątkiem były konsultacje w 2007 r.w sprawie przebiegu S-17 - sala gimnastyczna była pełna...
Edziu pisał(a):Radni powinni (moje myślenie życzeniowe) rekrutować się ze społeczności sąsiedzkich które powinny samoczynnie wyłaniać jakichś tam liderów, którzy mają coś do powiedzenia, nie boją się tego mówić a nade wszystko nie tylko mówią ale i coś robią dla społeczności. Do tego powinni być w naturalny sposób asertywni tak aby urzędnicy nie byli w stanie ich otumanić...
Edziu pisał(a):Dobór kandydatów na radnych prowadzony wedle innego niż powyższy klucza powoduje, że mamy to co mamy tj. ludzi którzy w przeważającej części przypadków bezrefleksyjnie przegłosowują to co przygotują urzędnicy. Jak ktoś jest przeciw to raczej powodują nim emocje albo urazy osobiste...
Konkluzja: w następnych wyborach warto dopuścić do RG sporo świeżej krwi.
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!