michalszymaniak pisał(a):Nie pijesz wody z Mieni? Nie korzystasz z wiejskiego wodociągu?
Michal - nie chce byc kolejnym naskakujacym na Ciebie, ale sam sie niestety wystawiles. Miedzy kupa w rzece i czarnym dymem z komina mozna postawic znak rownosci. Wode pijesz, a powietrzem oddychasz. Tak naprawde nie wiem co bardziej szkodzi. Bulwersuje Cie kupa... a czy zastanawiales sie ile dzieciakow (ludzi doroslych na pewno tez) ma z tego powodu astme? Ja przez Żanęcin i Dziechciniec przejezdzam samochodem - mam zamkniete szyby, filtr z weglem aktywowanym (czy jak to sie tam nazywa), a w ekstremalnej sytuacji wlacze obieg zamkniety i mi to nie przeszkadza. Te dwie miejscowosci polozone sa nieco nizej, tak wiec syf z kominow pozostaje w tej okolicy nieco dluzej. Ja mieszkam wyzej, w pustej okolicy i do mnie smrod z kominow nie dociera. Jednak to co dzieje sie w niektorych rejonach Wiazowny przy -20 stopniach to jest jakas masakra :(
@Passim: Chodzi Ci o to zeby uzywac detergentow biodegradowalnych? Z tego co sie orientuje, nie w tym rzecz. Tj. oczywiscie nie mozna walic calej tej chemii na potege, ale zwykle uzytkowanie nie zaburza dzialania oczyszczalni. Pod jednym wszakze warunkiem - trzeba regularnie dodawac bakterii do zbiornika. Tak czytalem, ale tez na moim przykladzie widze. Po 2-3 latach jak wybierali z POŚa (raz na jakis czas nalezy to zrobic) i czyszczony byl rozsaczalnik... to nawet prawie nie smierdzialo. Na co dzien w ogole nie ma przykrych zapachow (w zasadzie zadnych nie ma - tych przyjemnych rowniez ;) Gdyby cos bylo nie tak, nosem by to czlowiek na pewno wyczul...
michalszymaniak pisał(a):Tak palenie jest równie szkodliwe. Nawet bardziej. A najbardziej węglem.
Kompres na głowę by się przydał.
Bo nic innego już nie pomoże.
@admin: jakiego luzu!? kolega max vel michalszymaniak pozwala sobie na chamskie wycieczki osobiste i nic nie wnoszace wycieczki osobiste, a ja mam zachowac "wiecej luzu"? jesli ktos sie do mnie bedzie zwracal publicznie w taki sposob, a admin nie bedzie reagowal... nie bede zalatwial sprawy "w rozmowach osobistych z innym uzytkownikiem" tylko tu, gdzie mialo miejsce zdarzenie
@passim: tak, masz racje! to prawda, ze detergenty zabijaja bakterie "na smierc", ale jesli ich stezenie nie bedzie duze... nie powinny spowodowac szkod w populacji ;)
poza tym musimy pamietac, ze detergenty dzialaja zapewne nie na wszystkie bakterie... z drugiej strony bakterie, ktore wpuszczamy do POŚ sa dosc zywotne, bo zabijaja inne bakterie chorobotworcze (np. bakterie czerwonki)
Dla bezpieczenstwa na pewno lepiej korzystac z detergentow przeznaczonych do POŚ, a te nieprzeznaczone stosowac w umiarkowanym stopniu. No i nade wszystko pamietac trzeba o dosypywaniu bakterii ;)
michalszymaniak pisał(a):Serio boisz się bardziej jednej cząsteczki trucizny od jednej bakterii? :)
admin pisał(a):Moja prośba o więcej luzu dotyczyła nie tylko jednego uczestnika tej dyskusji, ale prawie wszystkich. Niestety u niektórych prośba nie została zrozumiana. Wypowiedzi typu Kolega xxx wszystko po prostu WIE!, strzeliłeś focha jak 15 letni podlotek... albo Ty naprawdę masz coś z głową. nie są na tym poziomie, który będę tutaj w dyskusjach tolerował.Również wypominanie dawnych nicków innych użytkowników jest dla mnie niedopuszczalne.
Drogi Adminie (chcialem napisac po imieniu, ale nie wiem czy to by bylo stosowne), ja sie boje czy wlasciwie adresujesz prosbe o "wiecej luzu" ;) Gdzie drwa rabia, wiory leca. Dyskutujemy sobie ostro, spieramy sie, co nie oznacza, ze jest to jakis wielki problem. Mialem / mam do michalaszymaniaka pretensje za to co napisal. Dalem temu upust. Uwazam, ze mnie obrazil, ale to nie oznacza, ze chce komukolwiek administracyjnie zamykac usta. To ze sie wkurze i zjade czyjs wpis, to jedno... ale skloni mnie to takze do jakiejs refleksji. Tak wiec proponuje wiecej luzu i nieco anarchii ;)
Czasem Michal dyskutuje ostro, czasem ja, czasem Mataj i jeszcze pewnie pare osob. Naprawde czasem ciezko jest zachowac "wersal" i chyba nie o to chodzi... Jest pluralizm i to widac! Jak wezmiesz do reki Gazete Polska... to tam nikt z nikim sie nie kloci, bo prezentowane sa "jedynie sluszne poglady" (w nieco mniejszym stopniu, ale pewnie rowniez to samo jest w Gazecie Wyborczej). Tu mamy znacznie wiecej roznorodnosci, a wiec nieco mniej porzadku. I to jest zaleta, a nie wada!
Odnosnie przywolywania starych nickow - totalnie nie kumam o co Ci chodzi. Co w tym zlego? Czy Twoim zdaniem (hipotetycznie) mozna pod jednym nickiem komus nabluzgac, zachowac sie jak cham... pozniej nick zmienic i udawac, ze nic sie nie stalo?
Michalszymaniak (bez zwiazku z tym co napisalem powyzej, bo Michal nikomu nie nabluzgal) nie kryje tego, ze kiedys stosowal nicka MAX, tak wiec nie podejrzewam, zebym cokolwiek ujawnial, zdradzal etc.
passim pisał(a):Łatwo uświadamia się uświadomionych. Wylewający i palący niekoniecznie czytają forum.
Mimo wszystko dobrze, że temat jest poruszany, bo może jednak ktoś... choć temat rozcieńczył się jak detergenty. Swoją drogą czy rozcieńczenie nie jest odsunięciem skutków w czasie?
Święta racja. Co ważniejsze - nie zabiorą głosu w dyskusji. Chciałbym poznać motywację takiej osoby? Finanse? Czy zwykłe cwaniactwo? Czy niewiedza? Jeśli to ostatnie to chociaż jest szansa, że po przeczytaniu może coś zrozumie. Jeśli nie - trudno. A może jest jakiś inny powód?
Co do rozcieńczenia - Nie powiem niestety, bo pojęcia nie mam. Sądzę jednak, że istnieje możliwość osadzenia w osadniku, dalszego rozcieńczania (stąd v460 wspomniał o umiarkowanym użyciu). Z całą pewnością najlepiej jest stosować zarówno bakterie, jak i środki z nimi współpracujące.
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!