MPT pisał(a):nie bronię straconej pozycji, czasm tylko coś wtrącam w oczekiwaniu, aż dyskusja zrobi się bardziej konstruktywna ;)
bobi pisał(a):
Fajnie byłoby, gdyby ktoś taki proces w gminie dokładnie opisał i w cale nie pod kątem czasu, ale kosztów. Ile wydanie WZ w różnych wariantach kosztuje:
- czasu
- pieniędzy.
Wtedy może gmina też potrafiłaby sprecyzować, ale na potrzebuje czasu, ile osób może zatrudnić i ile ma bulić za jakąś moim zdaniem dziwną umową z firma zewnętrzną.
ravos4 pisał(a):Ustawa i orzeczenia NSA mówią o czasie od złożenia wniosku a nie kompletnego wniosku. Nasz UG interpretuje to jak mu wygodnie a patrząc na terminy to mu wygodnie wg własnego widzimisię.
MPT pisał(a):nie bronię straconej pozycji, czasm tylko coś wtrącam w oczekiwaniu, aż dyskusja zrobi się bardziej konstruktywna ;)
Mataj pisał(a):MPT, poziom mojej wiedzy administracyjnej nie pozwala na podanie jakichkolwiek rozwiazan, stad sugestia o opisanie procesu, nie wiem co doskwiera urzednikom.
Mataj: Poprawione. Do usług ;)
bobi pisał(a):@MPT
dla 800 warto już odpalić jakiś "procesik". Procesik, jak zama nazwa wskazuje nie składa się zapisów procedury, ale:
- odpowiedzialności, komunikacji,
- monitorowania, raportowania,
- analiz powdrożeniowych i eliminowania problemów,
- narzędzi wsparcia, IT, publikacji raportów.
I to tyle co do konstruktywności.
Jak sądzisz, czy gmina przyjmie w tym zakresie pomoc specjalisty? nieodpłatną?
Wcale nie mówię o sobie, ale pewnie jest w gminie kilka osób które takie rzeczy mają w małym palcu.
Mataj pisał(a):wcisnąć ctrl+a, ctrl+c, ctrl+v, a następnie zmienić imię wnioskującego
Yenza pisał(a):kilka doskonale się sprawdzających sama wypracowałam, problem w tym że nie bardzo jest komu je podawać
MPT pisał(a):na forum, faktycznie, bo forumowicze poza narzekaniem nie uzewnętrzniają w żaden inny sposób swoich pomysłów
bobi pisał(a):
Więc nie piszcie że to CtrA-CtrC-CtrV, bo może Mataj tak molestował urzędnika, że ten mu uległ w chwili słabości :-)
MPT pisał(a):kto wie, może referat, który jest przdmiotem całego tego narzekania, ruszył d... ługopisy (przez szacunek dla Czarnej nie śmiem przypuszczać, że użyłaby wulgaryzmu) i pracuje nad jakością/teminowością itp.? wszak http://bip.wiazowna.pl/public/get_file_contents.php?id=223636, a przy tym http://bip.wiazowna.pl/public/get_file_contents.php?id=223639
może dla sympatyków wdzięcznie nazwanego przez przedmówczynię "forum laików od administracji" to niewiele znaczy, bo efekty nie będą zauważalne z dnia na dzień, ale jak się zastanowić, to wygląda, że rozwiązanie systemowe kiełkuje ;)
(poprawione linki)
MPT pisał(a):@v460 - cytowana odpowiedź zawiera wyjaśnienia, które są dla mnie jasne, jeśli dla Ciebie nie, zamiast kpić, pytaj
Mataj pisał(a):Nie wiem, być może brakuje rąk do pracy? Być może systemu informatycznego? Nadzoru nad dokumentami? Może procedury są zbyt zawiłe? Może dużo czasu traci się na przerzucaniu dokumentów z biurka na biurko? Może podział obowiązków jest zły? Może po prostu podział pracy jest nieodpowiedni?
Mataj pisał(a):Narzędzia do rysowania tego typu schematów to nie jest "rocket sience", a może wśród czytelników będzie ktoś, kto mając do dyspozycji diagram, zasugeruje rozwiązanie alternatywne?)
obcy pisał(a):W poprzednej kadencji większość zadań Sekretarza wykonywał naczelnik WAiSO. Domyślam się, że powodem był, że naczelnik nie spęłniał wszystkich wymogów §5 ustawy o pracownikach samorządowych, i nie mógł być oficjalnie być zatrudniony jako sekretarz. Nie wiem, dlaczego aktualnie wójt nie przestrzega własnego regulaminu i nie zatrudnia sekretarza.
v460 pisał(a):A moze by tak naczelnik WAiSO (jesli dobrze kojarze Pan Budny) w nastepnych wyborach podjalby sie trudu przewodzenia gminie? Jest w gminie znany, popularny. Dal sie poznac jako osoba raczej pracowita i konkretna. Co uwazacie?
ravos4 pisał(a):ten znany i popularny pan nie bardzo dba o interesy naszej gminy (np. budżet powiatu na drogi powiatowe w naszej gminie - pieniędzy jest za mało nawet na łatanie dziur)
Mataj pisał(a):Nowak? Czarne poczucie humoru masz Obcy.
obcy pisał(a):
ravos4 pisał(a):ten znany i popularny pan nie bardzo dba o interesy naszej gminy (np. budżet powiatu na drogi powiatowe w naszej gminie - pieniędzy jest za mało nawet na łatanie dziur)
1) Budżet uchwala Rada Powiatu. Radny Budny ma tam 1/23 głosu. Wraz z radnym Zdunikiem, który jest jednak w opozycji, wychodzi 2/23.
2) Ze strony Zarządu z drogi i ZDP odpowiada Wicestarosta.
obcy pisał(a):
Muszę jednak przyznać, że brakuje mi w Radzie Gminy takich opozycjonistów jak w poprzedniej kadencji St. Nowak, Dorota Pliszczyńska i Andrzej Trzaska. Wtedy mieliśmy spory o ważne sprawy. Teraz jedna jedyna Irena Nowak próbuje walczyć, a jest to walka przypominająca walki z wiatrakami.
Mataj pisał(a):Skoro taka pełna zgoda
Mataj pisał(a):gdzie zapowiadane GOKowe świetlice? Gdzież ten dynamiczny rozwój kanalizacji? Gdzież te plany zagospodarowania?
...
obecna wójt i obecna rada mają chyba wszystkie ku temu możliwości, aby dla gminy coś zrobić... .
Mataj pisał(a):twarze specjalnie się nie pozmieniały.
obcy pisał(a):
Brakuje jednego z najważnieszych czynników: kasa. Wszystko co wyliczyłeś kosztuje.
obcy pisał(a):
Mataj pisał(a):twarze specjalnie się nie pozmieniały.
W radzie? Ja liczę 11 nowych i 4 "starych" radnych.
Yenza pisał(a):Kochani , wg mnie już powinniście organizować kampanię wyborcza - dla siebie :
- same dobre pomysły
- tylko konstruktywna dyskusja
- realne spojrzenie na rzeczywistość
może też doświadczenie - niestety nie jestem w stanie stwierdzić bo nie znam a może po prostu nie kojarzę z konkretnymi osobami
Yenza pisał(a):Ja jestem przyzwyczajona do tego że jeśli coś krytykuje to znaczy że wiem jak i mogę to poprawić ;;)
Mataj pisał(a):wymieniłem te rzeczy, które były postulowane wcześniej, za poprzedniej kadencji jako realna, tańsza ALTERNATYWA ;) Okazuje się, że nie jest ona ani bardziej realna, ani tańsza...
Mataj pisał(a):Obecne wladze zdaja sie nie dostrzegac zadnych problemow. "Jest super, wiec o co Ci chodzi?"
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!