v460 pisał(a):
Developer sobie poradzi! A malo to gruzu z rozbiorki? Pod bokiem jest Warszawa - tam zawsze cos sie burzy, wiec jest material, dzieki ktoremu z latwoscia mozna poradzic sobie z problemem okresowego jeziorka ;)
Hmm... Ja oba posty odebrałem ironicznie. Do tej pory nikt się mieszkańcami Majdanu i Góraszki nie przejmował, więc przynajmniej kontynuacja polityki wobec mieszkańców na tym terenie będzie miała miejsce ;)
Problem wody na tym terenie jest widoczny. Ciekawe w sumie co z tą wodą zrobi deweloper. Podniesie teren tak jak pisze v460 czy zaleje drugą stronę K17? No i co na to wszystko powie inwestor, który będzie budował S17 czyli GDDKiA. Im też pewnie nie widzi się budowanie drogi na grzęzawisku. Woda gdzieś się podziać musi.
W ostatnich Powiązaniach mamy relację asystenta wójt. Niestety dowiadujemy się wyłącznie o zaletach tego rozwiązania. Pogratulować dobrego samopoczucia. Problem wody dla władz najwyraźniej nie istnieje. Jedynymi zagrożeniami, nad którymi się zastanawiają to utrudnienia w ruchu, no jak widać zagrożeń jest trochę więcej i trochę poważniejszych.
Ja dostrzegam jeszcze jedno zagrożenie i to dotyczy nie tylko mieszkańców Góraszki, ale wielu innych mieszkańców pozostałych miejscowości. Obecnie Lipowo, Malcanów, Żanęcin, Dziechciniec, leżą wyżej niż wspomniane centrum (pewnie wiele innych okolicznych do wspomnianych podobnie). Już teraz w okresie letnim wody w w tych miejscowościach nie ma, bo ZWiK nie wyrabia z podażą. Góraszka leży niżej niż wspomniane miejscowości - obawiam się, że po wybudowaniu centrum sytuacja nie ulegnie poprawie. Odnoszę wrażenie, że nikt nie zastanawia się nad tym jakie jest zapotrzebowanie na wodę w takim centrum handlowym. Za to jedynym wodnym pomysłem jest modernizacja oczyszczalni ścieków. Najpierw trzeba mieć co oczyścić...
czarna pisał(a):No i co się stanie z tym corocznym jeziorem? Jak i gdzie je odprowadzić?
phili pisał(a):
v460 pisał(a):
Developer sobie poradzi! A malo to gruzu z rozbiorki? Pod bokiem jest Warszawa - tam zawsze cos sie burzy, wiec jest material, dzieki ktoremu z latwoscia mozna poradzic sobie z problemem okresowego jeziorka ;)
Tak i dzięki temu problem wody zniknie.
Przeczytałeś w ogóle pytanie czarnej? ;)
Phili - oczom nie wierze ;) Czy az tak zle wyrazilem swoja mysl, ze nie odczytalas ironii i sarkazmu!? :D
No ale dobrze, napisze wprost. Problem oczywiscie jest i to ogromny. Tam zawsze na wiosne stoi woda. Nie ma kanalizacji burzowej z odplywem do Vistula River... tak wiec tam chyba zawsze bedzie stala woda. To jedna strona medalu. A druga jest taka, jak napisalem wczesniej - problem zostanie najpewniej rozwiazany przy pomocy paru tysiecy metrow szesciennych gruzu rozbiorkowego z Warszawy. Jak ktos chce poogladac, jak sie takie sprawy zalatwia - zapraszamy do Malcanowa. Jest tam takie jedno osiedle - mistrzostwo w dziedzinie rozwiazywania problemow wodno-gruntowych :)
Bo akurat dzisiaj jestem "na poważnie" ;)v460 pisał(a):Phili - oczom nie wierze ;) Czy az tak zle wyrazilem swoja mysl, ze nie odczytalas ironii i sarkazmu!? :D
ravos4 pisał(a):A tak na marginesie inwestycji w drogi - 11 mln będzie wydane na infrastrukturę ale... tylko na teren objęty planem i nie w okresie 10 lat kiedy będą przychody z podatków od centrum tylko w okresie realizacji inwestycji. Ale tego juz nikt nie powiedział bo po co. Na inne wydatki i tak już nic nie będzie. Ale będziemy mieli centrum handlowe Hurra!!!
MPT pisał(a):z drugiej strony jest gdzie tę wodę podziać ;)
MPT pisał(a):
2) Gmina nie sprzeda więcej wody, niż może w danym momencie dostarczyć, jak jakiemuś inwestorowi to nie wystarcza, to już jego problem, skąd wodę do swoiej inwestycji kupi lub doprowadzi, musi uzyskać zapewnienie właściwej ilości wody do obsługi inwestycji by dostać pozwolenie na budowę tego, co sobie zamarzył
Mataj pisał(a):Pytanie kierować do radnych? Wójt, czy do ZWiKu?
ravos4 pisał(a):Jestem ciekaw dlaczego z 14 uchwalonych przystąpień do planów zrobiono tylko jeden i to akurat ten plan?
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!